Dateeritud söeproov on esimene tõend, mis näitab Osmussaare varast asustust. Seni pärinesid esimesed teated Osmussaare elanikest 14. sajandist, kirjutab Lääne Elu.

“9.-10. sajand on viikingiaeg,” ütles arheoloog Mati Mandel ja lisas, et asula puhul pole ilmselt tegemist lihtsalt viikingiaegse asulaga, vaid suure tõenäosusega on seal peatunud need kuulsad meresõitjad teel itta.

Seosele viikingitega viitab ka Osmussaare rootsikeelne nimi Odensholm. Odin oli viikingite peajumal, kes olevat legendi järgi maetud Osmussaarele.

Mandeli sõnul ei saa välistada, et asulakohta võisid kasutada ka ranniku elanikud oma kalastusretkedel.

Kunagise lahesopi ääres kabelivaremete kõrval asuva asulakoha avastasid arheoloogid läinud suvel. Mandeli sõnul oli asula kultuurkiht selgelt muinasaegne. Esemeid ei õnnestunud sealt küll leida, kuid saadi hulk loomaluid.

Arheoloog ütles, et igal juhul pakub Osmussaare varasem ajalugu suurt teaduslikku huvi. Saare arheoloogilist uurimist alustas Mati Mandel koos Soome allveearheoloogia huvilistega, kes uurisid saart ümbritsevat merd. “Kui nüüd õnnestub nende projektist raha saada, siis tahaks küll Osmussaarel suvel kaevata,” rääkis Mandel.