600 südamehaigustele perekondlikku eelsoodumust omava inimese hulgas läbi viidud küsitlus näitas, et optimistliku maailmavaatega inimestel on sünge ellusuhtumisega inimestest poole väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse.

“Võimalik, et positiivse hoiakuga inimeste keha toodab vähem stressihormooni, mis aitab kaitsta neid südamehaiguste eest,” tsiteeris Reuters John Hopkinsi ülikooli tervisekeskuse direktori Diane Beckeri sõnu.

Beckeri meeskond uuris 586 täiskasvanud inimest vanuses 30- 59, kellel ei esinenud südamehaiguste sümptomeid, aga kelle vendadel ja õdedel oli varem diagnoositud südamehaigus. Neile kõigile tehti standardne isiksustest ning nende vererõhku, vere suhkrusisaldust, rasvkoe hulka ja vere kolesteroolitaset mõõdeti. Neilt küsiti ka, kas nad suitsetavad või kannatavad diabeedi või muude südamehaigusi soodustavate vaevuste all.

Arstid jälgisid nende inimeste elukäiku viis kuni 12 aastat, mille jooksul 11,9 protsendil katsealustest registreeriti infarkt, valud rinnas või surm südamehaiguse läbi. Uuring näitas, et rõõmsameelsetel inimestel oli poole väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse kui teistel inimestel.

Becker ütles, et natuke nalja ja naeru võib aidata inimesi südamehaigustega võitlemisel rohkem kui ravimid.