Domineerib hoiak, et "tark kodu" maksab kindlasti mitukümmend tuhat eurot ning kõik soodsamad alternatiivid on mänguasjad.

Juhtmevabade standardite arenguga on ka koduautomaatika hinnad "taevast alla" tulnud ning lisaks võimaldavad need kodu targaks teha ka siis, kui maja on juba valmis.

Juba ligemale kümme aastat on kasutusel juhtmevaba koduautomaatika standardid (Zigbee, Z-Wave, Insteon jm), mis suudavad pakkuda samasugust võimekust nagu teada-tuntud KNX-süsteemid.

Siin räägin lähemalt standardist Z-Wave, täpsemalt Fibaro koduautomaatika süsteemist, mille teevad põnevaks lihtsus ja võimalusterohkus.

Siiani pakutavatest "targa kodu" süsteemidest on see oluliselt soodsam, kattes samas ära vähemalt sama laia funktsionaalsuse, kohati isegi rohkem.

Täisfunktsionaalsuses targa kodu võib Z-Wave'i seadmetega luua juba vähem kui 1500 euro eest.

Z-Wave on standard, millele toodavad seadmeid enam kui 250 tootjat ning mis kõik omavahel on suutelised enam või vähem suhtlema.

See tähendab, et tegelikult võib tellida üle maailma endale meelepäraseid seadmeid ja nendest lahenduse kokku panna.

Väga oluline on teada, et Z-Wave'i seadmed ei ole ühe tootja põhised. See tähendab, et võite ühe tootja anduri siduda teise tootja nutipistiku või juhtseadmega. Ja tooteid, mis omavahel ühtivad on väga palju – valikut on piisavalt.

Fibaro on tänasel päeval üks Z-Wave'i eestvedaja, nende tooteportfellis on kõige ainulaadsemad seadmed omas valdkonnas (muuhulgas kõige pisemad).

Juhtseade HC2 (Home Center 2) on täna üks võimsamaid ning parima funktsionaalsusega Z-Wave'i kontrollereid. Väga olulised on veel erinevad moodulid: Dimmer, RGBW, 3 kW ja 2x 1,5 kW relee, ruloomoodul...

Tegemist on väikeste, umbes tikutoosisuuruste seadmetega, mida saab paigaldada olemasolevate lülitite või pistikute taha. Moodulid suhtlevad nii omavahel kui ka juhtseadmega üle Z-Wave'i raadiolainete.

Raadiolainete leviulatus on tänu madalsagedusele (868,4 MHz) toas kuni 30m ja välitingimustes isegi 50-80m. Iga moodul on suuteline vastu võtma ning edasi andma infot.

Lisaks tekitavad Z-Wave'i seadmed omavahel mesilasekärge meenutava andmeedastusvõrgu. Sellisel moel on võimalik signaali pikendada, lisades seadmeid võrku juurde.

Taoline pikendamine on võimalik kuni neljakordseks. Ehk siis juhtseadme ja viimase seadme vahele võib jääda 4 signaalipikendajat.

Seadmetest on Fibarol pakkuda veel ukse/akna-andur, universaalne andur, veelekkeandur, möödaviik (ingl bypass) ja nutipistik.

Foto: tootja

Fibaro süsteem tervikuna

Fibaro süsteemi põhiolemuseks võib nimetada kõikide oluliste sõlmede integreerimist kodus.

Võite panna suvalise küttesüsteemi, ventilatsiooni, valvekeskuse ja muud olulisemad ja ka vähem tähtsad seadmed omavahel suhtlema ja teineteisega arvestama.

Eesmärk on pakkuda võimalikult optimaalset energiakasutust kodus, samal ajal tagades maksimaalse turvalisuse pereliikmetele ning andes juurde igapäevast mugavust – maja hoolitseb enda eest ise.

Näiteks küttesüsteemi ja ventilatsiooni koostööl luuakse võimalikult optimaalne elukeskkond, mis ühest küljest aitab kokku hoida raha ja soojusenergiat, teisest küljest tagab alati sobiva elukeskkonna elanikele.

Talvel ruume tuulutades keeratakse samas toas selleks ajaks küte maha, vältides raha "tuulde loopimist".

Valvestatud majas hoitakse alati kütet madalamal tasemel ning ka ventilatsioon on keeratud minimaalsele astmele.

Samas jälgitakse igal ajahetkel õhuniiskuse taset ruumides ja vajadusel tõstetakse ventilatsiooni efektiivsust, et hoida maja niiskustase normi piires.

Hommikuse äratusena lülitab maja TV sisse ning ka kohvimasinale antakse käsklus end valmis seada. Akende rulood liiguvad järkjärgult üles, luues võimalikult meeldiva õhkkonna äratuseks.

Pimedatel talvehommikutel, kui ruloode tõstmisest abi ei ole, lülitatakse hommikul laevalgusti sisse 20 minuti jooksul, imiteerides päikesetõusu.

Sidudes süsteemiga olemasolevad suitsuandurid, liikumisandurid, CO2 ja veeandurid saate olla alati kindlad, et võimaliku hädaohu korral teavitab kodu teid koheselt ning samal ajal teeb kõik endast oleneva ohu likvideerimiseks.

Võimalusi on niivõrd palju, et pigem jääb puudu fantaasialennust kui Fibaro süsteemi võimekusest, et oma soove ja ideid täide viia.

Dimmer-moodul

Moodul suudab dimmerdada kõiki erinevaid valgusteid, olgu selleks LED, halogeen, päevavalguslamp või tavaline hõõgniidiga pirn.

See ei vaja töötamiseks vooluvõrgus faasi ja nulli eraldi. Tavapäraselt ongi meil lambilüliti taga ainult faasijuhe.

Kui pirn läbi põleb, katkeb ühendus dimmeriga, mida on kasutajaliideses näha - moodul ei tööta. See annab märku kasutajale, et a) vool on läinud või b) pirn on läbi põlenud.

Dimmerit võib ühendada nii kaheasendilise kui ka vedrulülitiga, viimase eelis on see, et lülitit all hoides saate valgustit ka lülitist dimmerdada.

Lisaks saab dimmeri külge ühendatud lülitiga käivitada erinevaid seoseid. Näiteks vajutate kaks korda lülitit ja see käivitab juhtseade majavalvestuse stseeni, vajutades kolm korda pannakse maja teine korrus valvesse, jne.

Releed

Foto: tootja

Fibaro tootevalikus on kahte tüüpi releesid: 3 kW ning kahekordne 1,5 kW (ühe mooduli sees kaks eraldiseisvat kontakti).

Releemooduleid saab kasutada kõikjal, kus on vaja teha sisse-välja lülitusi vastavalt seadistustele.

Releedel on eraldi sisend, mis tähendab, et pinge mida soovite lülitada, võib olla vahemikus 0-230V, kas alalis- või vahelduvvool. Toitena sobib samuti vahelduvvoolu 230V või alalisvoolu 24V.

Ruloo

on väga intelligentne moodul, mis suudab juhtida 230V vahelduvvoolu mootoreid kahtepidi ja samal ajal ära õppida ruloode või akende avamise-sulgumise aja. See

annab meile võimaluse avada ruloosid täpselt etteantud positsioonidele. Näiteks hommikul päikesetõusuga võib ruloosid avada järkjärgult, esialgu 30%, seejärel 50% ning lõpuks 100% - just nii nagu soovite.

RGBW

on Fibaro süsteemi üks värskematest moodulitest. Temalgi on mitu erinevat funktsionaalsust, mida erinevates kohtades ära kasutada.

Esiteks nagu nimigi ütleb, suudab ta juhtida RGBW LED-e vastavalt soovile. Saate luua meeleoluvärve, tekitada õdusaid õhtuid või panna värvuse vastavusse mõne tingimusega (Kui saun on kuum, põlevad eesruumis valitud LED-id punaselt).

Teine oluline funktsionaalsus on 0-10V väljundiga analoogandurite sidumine Z-Wave'i võrku. See tähendab, et RGBW moodul suudab vastu võtta 0-10V analooganduri signaali ja selle tõlkida süsteemile arusaadavaks. Seeläbi võib süsteemi lisada kõikvõimalikke erinevaid andureid – CO2, õhurõhk, õhuniiskus, sademed jne.

Kolmandana tooksin välja võimaluse kasutada RGBW-d lihtsalt 12/24V valgustuse juhtimiseks. Ühel moodulil on neli väljundkanalit, millega saab juhtida eraldi nelja valgustite gruppi ja neid soovi korral ka dimmerdada.

Universaalne andur

Foto: tootja

Tegemist on taaskord ühe maailma pisema anduriga oma vallas.

Algselt on ta projekteeritud ühildamaks olemasolevat suvalist valvesüsteemi Z-Wave'i koduautomaatikaga. Sellisel moel saaks maja teada, kui olete valve aktiveerinud ning vastavalt sellele keeratakse maha kütet, ventilatsiooni ning lülitatakse mitteolulised seadmed välja.

Teine oluline nüanss universaalse anduri juures on, et ta on võimeline vastu võtma kuni nelja digitaalse temperatuurianduri (DS18B20) signaali.

Need andurid tuleb küll ühendada juhtmete abil, aga universaalne andur saadab kokku kogutud info edasi juhtseadmele üle Z-Wave'i võrgu.

Kolmas ja mitte vähem oluline on mõista, mis tähendab sõna universaalne selle anduri nimes. Nimelt võib tema külge ühendada mis tahes anduri, liikumisanduri, suitsuanduri, CO2 anduri, veeanduri jm, lubades juhtseadmel paremini mõista kodus toimuvat.

Ukse/akna-andur

Fibarol on kombeks teha oma seadmed võimalikult väikesed ning samas väga mitmekülgsed. Nii on ka ukse/akna andur maailmas üks pisimaid Z-Wave'i andureid.

See peidab mitut erinevat funktsiooni. Uste-akende avamist ja sulgemist tuvastav magnetandur on vaid üks väike osa seadme võimekusest. Lisaks on võimalus ühendada digitaalne temperatuuriandur (DS18B20), mis võimaldab meil mõõta temperatuuri kus iganes.

Kolmanda asjana tooksin välja lüliti ühendamise võimaluse. Fibaro ukse/akna anduril on kaks sisendkontakti, kuhu külge võime ühendada lüliti, näiteks uksekella-nupu või suitsuanduri.

Nagu dimmerile, saame lülitile anda mitu funktsiooni. Üks klikk teeb ühte asja, topeltvajutus midagi muud ning kolm klikki midagi kolmandat. Isegi on võimalus ära määrata, mida peab nupp tegema all hoides või lahti lastes - võimalusi on väga palju.

Nutipistik

Foto: tootja

Fibaro "edevaim" toode on koduautomaatika maailmas taas laineid lööv nutipistik. Ühelgi teisel tootjal pole olnud kunagi varem nii minimalistlikku ning multifunktsionaalset nutipistikut.

Pistiku kõige "edevam" omadus on oskus kuvada LED värvusega voolutarbimise tugevust reaalajas. Piisab vaid pilk heita, kui juba saate vahetult teada kui suur voolutarbimine sellest pistikust on.

Lisaks saadab nutipistik kogu energiatarbimise info juhtseadmesse, kust saate hiljem graafikuna vaadata, millal ja kui palju täpselt elektrit kulunud on.

Kasutades nutipistikut näiteks külmkapi või mõne muu olulise seadme juures, saate end kindlustada ka üllatuste vastu. Nimelt tunneb pistik ära kui tema külge ühendatud seade on katki läinud ning annab sellest koheselt märku.

Elektritarbimise piiramiseks on võimalus määrata ka elektritarbimise piirmäär. Näiteks võite pistikule öelda, et kui tarbimine liigub üle 1500W, siis andku vilkuva tulukesega märku ja 1800W juures lülitaks pistik end hoopiski välja.

Veelekkeandur

on Fibaro kõige värskem pesamuna. Tootjale omaselt multifunktsionaalne, andes kodule kõrgendatud turvatunde.

Nimelt lisaks veelekkele suudab andur tänu sisseehitatud temperatuuriandurile tuvastada veel nii külmumiseohu kui ka tõenäolise tuleohu. Seda siis temperatuuri järsu languse/tõusu korral.

Veelekkeandurit saab siduda ka valvekeskustega, andes koduvalvele ühe väga olulise lisafunktsiooni. Sisseehitatud kallutuseandur annab alati teada, kui andurit on liigutatud.

Juhtseade HC2

Kõikide seadmete ja andurite koostööd organiseerib juhtseade, mida Fibaro kutsub kodukeskuseks (Home Center).

Kontseptsioon on loodud selliselt, et kodukeskus on justkui inimese aju, erinevad moodulid käed ning andurid-kaamerad silmad ja muud meeleelundid.

Keskseade on tehtud võimalikult lihtsaks ning ei eelda seadistamiseks erilisi teadmisi automaatika valdkonnast.

Kui kunagine KNX-süsteem eeldas iga muudatuse jaoks spetsiaalse tarkvara ja spetsialisti olemasolu, siis siin käib kogu seadistamine veebipõhises kasutajaliideses ning on ülimalt lihtne ja selge.

Kasutajaliidesest leiate kõik vajaliku kodu harmooniliseks haldamiseks. Eraldi on küttepaneel, kasutajate haldamine, elektrienergia monitoorimine, kastmise profiilid, valvesüsteemid, videokaamerate jälgimine ja palju muud.

Kaamerate lisamine süsteemi on samuti ääretult lihtne, vajate vaid IP-kaamerat ning sisestades selle aadressi juhtseadmesse oletegi valmis.