Tegemist võiks olla üleilmse läbimurdega, kuid esialgu on palju rohkem skeptikuid kui neid, kes leiutise toimimisse tegelikult usuvad, vahendab telekanal NBC.

Kui see tegelikult toimiks, oleks kahtlematult tegemist taastuvenergiaga, on ju urineerimine osa inimese organismi igapäevasest toimimisest. Probleemiks on aga ikkagi see, kuidas tegelikult toimib nende elektrolüüsiseade, mis karbamiidi lõhestab lämmastikuks, veeks ja vesinikuks.

"Mida need tüdrukud teevad, on võtta uurea elektrolüüs, toota vesinikku ja seejärel kasutada seda vesinikku elektri tootmiseks," nentis Ohio ülikooli keemiainsener Geraldine Botte. "See on keskkooliprojekt, ehk seda ei tasu tõsiselt võtta," väidab ta.

Kuid väljavaated jäätmevete efektiivsemaks töötlemiseks on siiski olemas. Kõik jäätmekäitlusjaamad kulutavad ise elektrit, uureat kogutakse niigi juba ja sellest vesiniku tootmisel oleks küll jumet. Ja ideena peaks ta tõesti toimima ka Botte arvates. Kui vaid selle tootmiseks ei kuluks rohkem elektrit, kui temast tagasi saadakse.

Kui uskuda infot, mida Maker Faire Africa nende leiutise kohta annab, peaks liitrist uriinist piisama, et kuueks tunniks elektrit anda. Pole küll teada kui mitu vatti sellega toota suudetakse, ega sedagi, kas sellega suudetakse varustada näiteks vaid iPodi või tervet küla.