Praegu on merepinna kõrgus USA idarannikul madalam kui mujal, kerkides järsult kaugemal avamerel, kirjutab New Scientist.

Seda anomaaliat põhjustab jõudude tasakaal, mis on vajalik selleks, et funktsioneeriksid tugevavoolulised Golfi ja Põhja-Atlandi hoovused, mis mõlemad annavad oma panuse Atlandi ookeani meridionaalsesse pöörd-tsirkulatsiooni (Atlantic meridional overturning circulation ehk AMOC).

AMOC transpordib sooja pinnavett kõrgetele põhja-laiuskraadidele, kus hoovused jahtuvad ja vajuvad allapoole, voolates seejärel üle ekvaatori tagasi lõunasse.

Mõned uuringud on juba näidanud, et vahemikus 1957 - 2004 on AMOC aeglustunud 30 protsenti ning globaalne soojenemine aeglustab seda veelgi. Lisaks Loode-Euroopa pehme kliima võimalikule ohustamisele kõrvaldab selline aeglustumine ka dünaamilised jõud, mis merevee taset USA idarannikul ebanormaalselt madalal hoiavad.

Florida osariikliku ülikooli teadur Jianjun Yin koos kolleegidega kasutas samu kliimamudeleid, mida valitsustevaheline kliimamuutuste ekspertkogu (Intergovernmental Panel on Climate Change ehk IPCC), et uurida, kuidas muudatused AMOCis merepinna tasemeid mõjutavad.

Nad leidsid, et stsenaariumi kohaselt, kus kasvuhoonegaaside emissioonid on kõrged, võib merepind 2100. aastaks ainuüksi ookeanide soojuspaisumise tõttu Bostoni, New Yorgi ja Washingtoni ümbruses tõusta vastavalt 52, 51 ja 44 sentimeetrit.

See kujutab erilist ohtu just New Yorgile, sest mõned Manhattani piirkonnad pole merepinnast kõrgemal kui poolteist meetrit. Võrdluseks: muid rannikulinnu nagu San Francisco, London ja Tokyo ähvardab kohalike ookeaniolude tõttu märksa väiksem oht.

Nende arvutuste juures pole arvesse võetud merepinna tõusu, mida eeldatakse Gröönimaa jääkatte sulamisest. Nimelt peaks sel moel tekkinud sulamisvesi AMOCi täiendavalt aeglustama, kergitades merepinda New Yorgi ümbruses veelgi ning seades idaranniku linnad suuremasse tormi- ja orkaaniohtu.

“Mudel on vägagi usaldusväärne,” kinnitab AMOCi-ekspert Ühendkuningriigist, Southamptoni okeanograafiakeskuse teadlane Stuart Cunningham. “Selge on aga ka see, et mudeli näidatud tulemused on umbkaudsed. Seda, kas kõik üksikasjad täielikult täppi lähevad, näitab aeg.”