Päevaleht The New York Post kirjutab, et Columbia ülikoolis loengukursust lugenud Dunn huvitus neist ühiseluliste putukate sugukonda kuuluvatest kiletiivalistest oma jalutuskäigul mööda Manhattanit. Võtnud kaasa mõned eksemplarid, saatis Dunn need analüüsiks laborisse.

Selgus, et need isendid ei sarnane ühegi varem kirjeldatud 13 000 sipelgaliigist. Avastatud eelajaloolised sipelgad elavad Manhattani saart läbiva Broadway ülemise osa – 63. ja 76. tänava vahel väikestel haljakutel. Dunni sõnul on New Yorgi sipelgas väiksem tavalistest Põhja-Ameerika omadest ja meenutab rohkem Euroopa sipelgat.

Tal on ka rida erinevusi – näiteks suurem süsiniku sisaldus organismis. Bioloog arvab, et see erilisus on seotud kuuejalgse putuka toidupoolisega. Nad toituvad muu hulgas ka toidujäätmetest, mis sisaldavad maisisiirupit – toiduainetööstuses laialt levinud magusaine ja paksendaja.

Isiklikku ladinakeelset nime pole uus liik veel saanud, ei ole ka veel teada, kas teadlane kavatseb avaladada teadusliku publikatsiooni uue liigi kirjeldusega.

Sarnaseid avastusi nagu Dunn tegi, juhtub aeg-ajalt. Nii näiteks juunikuus 2008 teatati, et teadlased leidsid Londoni kesklinnast uue putukaliigi – otse Briti Loodusmuuseumi pargist. Selgus, et tegu on Arocatus roeselii sugulasliigiga.