Uuringust on selgunud, et ilusatel naistel sünnib rohkem tütreid kui poegi ning kokkuvõttes on neil rohkem lapsi kui nende vähemkenadel suguõdedel. Helsinki ülikooli teadur Markus Jokela avastas, et füüsiliselt atraktiivsetel naistel on keskmisega võrreldes 16% rohkem lapsi, kirjutab Times.

Kaunitaride järeltulijatest kasvavad samuti kaunitarid ja sama seaduspära kordudes muutuvad naised järkjärgult nägusamaks.

Uuringus kasutati USAs kogutud andmeid, milles neljakümne aasta jooksul jälgiti 1244 naist ja 997 meest. Nende atraktiivsust hinnati fotode põhjal, samuti koguti andmeid nende järeltulijate kohta.

Helsingi ülikooli uuring täiendab Jaapani evolutsioonipsühholoogi Satoshi Kanazawa varasemat avastust, mille kohaselt hea väljanägemisega vanemad saavad oluliselt suurema tõenäosusega tütreid. Tema hinnangul on tegemist evolutsioonilise strateegiaga, mis on programmeeritud inimese DNA-sse.

Füüsiline atraktiivsus on päritav omadus, mis suurendab tütarde sündimise tõenäosust, kinnitab Kanazawa. „Kui atraktiivsemad lapsevanemad saavad pigem tütreid ja füüsiline atraktiivsus on päritav, siis siit järeldub loogiliselt, et naised muutuvad iga põlvkonnaga atraktiivsemaks," ütleb ta.

Seevastu mehe välimuses ei ole evolutsiooni käigus olulist paranemist toimunud. Meeste puhul paistab hea välimus mängivat tähtsusetumat rolli, sest neil ei ole keskmisega võrreldes rohkem lapsi. Teisisõnu - mehe välimuse muutmiseks puudub evolutsiooniline surve.

Kesk-Lancashire ülikooli psühholoogi Gayle Breweri sõnul ootavad mees ja naine oma partneritelt erinevaid asju. Naiste jaoks on mehe välimusest olulisem tema võime naise ja pere eest hoolitseda, mistõttu on ajalooliselt rohkem naisi ja lapsi olnud just rikastel - ja mitte ilusatel - meestel.