Euroopa pikimal, maailma suurimale liinilennukile Airbus 380 maandumiseks sobilikul 4400-meetrise maandumisrajaga Ciudad Reali rahvusvahelisel lennujaamal on mitmeid plusse, vahendab CNN. Pakkumisi viie aasta vanusele rajatisele Madridist 200 kilomeetrit lõuna pool saab esitada 27. detsembrini. Jaam suudab teenindada kuni kümme miljonit inimest aastas, mis keskmise lennujaamaga võrreldes on märkimisväärselt palju.

Mullu võttis Oscari-laureaadist Hispaania filmirežissöör Pedro Almodóvar osa oma viimatisest linateosest, suuresti õhuvallas toimuvast komöödiast „Olen nii elevil“ („Los amantes pasajeros“) üles tolles nn kummituslennujaamas, vahendab ajaleht The Australian.

„Ärge maanduge siin!“

Kui plussid kõrvale jätta, võib aga märgata, kuidas lennujaama-ärile pühendunud „kinnisvaramaaklerid“ väldivad maandumisrajale võõbatud hiiglasuurte kollaste ristide küsimust. Nagu piirdetarad ümber hüljatud hoonete, mis peaksid eemal hoidma kodutuid ja skvottijaid, annavad need pilootidele märku, et nood kogemata ei maanduks rajale, kus neid veel hiljuti oleks vastu võtnud Almodóvari filmi karjuvalt madalstiilset lennukimeeskonda etendavate näitlejate summ.

Teine kitsaskoht, mis paistab kümnendipikkuse kinnisvaraarendusbuumi tingimustes olevat paljudel kahe silma vahele jäänud, on asjaolu, et tõtt-öelda ei lenda Ciudad Reali peaaegu mitte keegi — vähemalt mitte puhkuse- ega ka turismireisile. Hõreda asustusega Castilla–La Mancha autonoomne piirkond on paik, kus kirjanik Miguel de Cervantes Saavedra legendaarselt ekstravagantne, eluvõõras ja ebapraktiline kurva kuju rüütel kunagi tuuleveskitega võitles. Tõtt-öelda oligi lennujaama esimesena välja pakutud nimevariandiks Aeropuerto Don Quijote.

Jaam pidi kava kohaselt ülikiirraudteitsi ühendatama Hispaania pealinna ja Andaluusia rannikuga, kuid praegu paistab, et määratlus „Madridi lähedal“ vastab Ciudad Reali lennujaama puhul tõele sama vähe kui nii mõnegi teise liigoptimistlikult ristitud lennujaama nimi, nagu näiteks (Prantsusmaa pealinnast tegelikult 85 kilomeetri kaugusele jääv) Aéroport de Paris Beauvais Tillé.

Odavlennufirmad nagu Ryanair ja Air Berlin isegi lennutasid mõnda aega reisijaid Ciudad Reali, kuid kuna lennujaam avati samal, 2008. aastal, mil Hispaania kinnisvaramulli lõhkemine paiskas riigi majanduse languspöörisesse, piirdus sealne tegevus 2012. aastaks paari eralennu vastuvõtmisega. Kuulu kohaselt väisas Hispaaniat Ciudad Reali kaudu Ühendkuningriigi prints Harry, kes olla seal käinud karujahil. Samal aastal andis lennujaam sisse pankrotiavalduse ja lõpetas tegevuse.