On selge, et lärmakas restoran võib häirida vestlust lõunalauas, ent ajakirjas Food Quality and Preference avaldatud uurimusest selgub nüüd, et müra röövib pealeselle toidult ka osa maitsest, vahendab Scientific American.

Uurijad värbasid 48 kolledžiõpilast, kes varustati kas valju lärmi, vaikset müra või üldse mitte mingit signaali esitavate kõrvaklappidega. Seejärel pidid katsealused sulgema silmad ja hammustama eri suupisteid, nt kartulikrõpse või küpsiseid.

Selgus, et valjuks keeratud staatilist müra kuulavate tudengite hinnangul olid krõpsud vähem soolased ja küpsised vähem magusad, ehkki toidud, mida nad maitsesid, olid täpselt samad, mis teistel rühmadel.

Varasemad uurimused on näidanud, et heli võib sekkuda lõhna töötlemise protsessi ajus; uurijad osutavad, et sama võib kehtida maitsmismeele puhul. Teine võimalus on, et valjud helid lihtsalt juhivad sööja tähelepanu maitselt kõrvale.

Ent mitte kõik uudised ei ennusta restoranidele halba. Teise katse raames hindasid tudengid krõbedaid toite valju valge müra tingimustes krõbedamateks — võib-olla seetõttu, et vastav heli „häälestas” nad oma toidu tekitatud helidele.

Uurijate hinnangul võib uurimus selgitada, miks lennureisidel pakutavat toitu tihti maitsetuks arvatakse.

Jälgi Forte teadusuudiseid Twitteris!