Varbla looduskeskuse juhi Tiiu Annuki sõnul kannab nende korraldatav seenepäev nime „Seened potti podisema“ ning see algab kogunemisega kell 11 Varbla looduskeskuse juures.

Seenele saab soovi korral minna nii omal käel kui ka koos juhendajaga, kelleks on seenevana Ilmar Lumiste. Tema jagab seletusi seente kohta, mida metsast leida õnnestub; näitab, mille järgi neid määrata või sarnastest liikidest eristada.
Metsa sõiduks on vaja autot või siis autoga sõpra. Annuk pakub, et seenemetsas kulub poolteist kuni paar tundi, misjärel naastakse looduskeskusse, kus saab maitsta juba varasemalt valmis tehtud seenerooga.

Üritusterohke 17. september

Põnevaid ja üllatuslikke seeneroogi on plaanis mekkida ka Põlvamaal asuva RMK Ilumetsa looduskeskuse korraldataval seenepäeval Praali metsamajas.

Kagu-Eesti piirkonna juht Tiia Ilmet kirjeldab 17. septembri päevakava nii: „Koguneme metsamaja juurde kell 11, seejärel läheme metsa koos Ave Naruskbergiga, kes tunneb hästi seeni. Tema aitab meil siis seeni määrata. Pakume maitsta põnevaid seeneroogi, selliseid, mida võib-olla varem polegi oma elus söödud.“

Lisaks jagatakse seenepäeval infot seentega värvimise kohta ning pakutakse tegevusi lastele.

Samal päeval, 17. septembril kutsub RMK Aimla looduskeskus Viljandimaal rahvast Tõrvaaugu matkapäevale mööda Vanapagana ja Saarjõe matkarada. Looduskeskuse juht Mihkel Maala ütleb, et nagu teistelgi RMK seenepäevadel on võimalik minna metsa koos juhendajaga seeni määrama ja korjama.

„Plaanis on enimlevinud seeneliike omavahel võrrelda, et teha kindlaks, millised sarnased liigid võivad omavahel segi minna ja kuidas neid eristada,“ selgitab Maala. Ka Tõrvaaugule seatakse üles seenenäitus meie metsade mitmekülgsest seenevalikust.
Emajõe-Suursoo looduskeskuse seenepäevadel 17. septembril on kavas lisaks seeneretkele ühine supitegu, kuhu saavad lisatud ka metsast korjatud seened. Supi muud koostisosad on looduskeskuselt.

Oktoobri esimestel päevadel aga avatakse RMK Sagadi metsakeskuses näitus, kus saab näha hilissügisele omaseid seeni, samuti puuseeni.

Ega nüüd olegi muud, kui pilk RMK sündmuste kalendrisse, valida endale sobivaim päev ja looduskeskus välja, korv ja nuga pihku ning vut-vut-vut seenemetsa.

RMK seenepäevade kalender sel sügisel on järgmine:

10.09 Nõva looduskeskus, Varbla looduskeskus
16.09 Kabli looduskeskus
17.09 Ristna looduskeskus, Emajõe-Suursoo looduskeskus, Aimla looduskeskus, Ilumetsa looduskeskus
18.09 Laugu metsavahimaja Saaremaal
22.09 Elistvere looduskeskus
1.-2.10 Sagadi metsakeskuse seenenäitus

Kõikide ürituste kava: http://www.rmk.ee/loodusegakoos