Täpsemalt tähistab üks mikromort tõenäosust, et ühel juhul miljonist lõppeb antud tegevus tegija hukkumisega, vahendab How-To Geek.

Ühiku ja selle laiema kontseptsiooni pakkus välja üks otsustusteooria (ingl decision analysis) valdkonna rajajaid Ronald A. Howard.

Etümoloogiliselt on see kombinatsioon sõnadest surelikkus (ingl mortality) ja mikrotõenäosus (ingl microprobability — tõenäosus üks miljonist).

Kuidas paigutub mikromort meie igapäevategemistesse? Näiteks suurendab iga 370 kilomeetrit läbisõitu autos surmaga lõppeva avarii tõenäosust, lisades juhi mikromordi-kontole ühe ühiku. Iga 1600 km pikkune lend lennukis lisab samuti ühe mikromordi.

Mõned tegevused on olemuslikult nii riskantsed, et kergitavad mikromordi-arvestust ka ainult ühekordselt proovimisel.

Nt deltaplaaniga lendamine "maksab" 8 mikromorti lennukorrast, akvalangiga sukeldumine 5 mikromorti sukeldumiskorra pealt ning langevarjuga hüppamine 7 mikromorti ühe hüppe kohta.

Kui inimestelt küsida, kui palju raha nad ühe või teise riskantse tegevuse sooritamise eest küsiksid, hindavad nad oma elu enamasti väga kõrgelt, mis teeb ka ühe mikromordi suuruse riski hinna üsna krõbedaks.

Täpsem uurimine, milliseid summasid enda julgeoleku suurendamise eest tegelikult välja käiakse - näiteks, kui palju inimesed on valmis maksma autole täiendava turvavarustuse või kodule lisaturvasüsteemi paigaldamise eest - andis mõista, et ühe mikromordi hind reaalses maailmas ulatub umbes 50 dollarini.