Viinajoojad eelistavad tihtipeale ühte viinamarki teisele, ehkki põhimõtteliselt ei tohiks sellise lihtsa koostisega joogi puhul eri tootjate viinal erilist vahet olla. Tegu on etanooli ja vee seguga, kus etanooli on tavaliselt 40 protsenti, vahendavad
.

Cincinnati ülikooli keemiku Dale Schaeferi juhtimisel tegutsenud teadlasterühm analüüsis viit sorti viina molekulaarset struktuuri mitmesuguste teaduslike meetoditega. Nad kirjutavad nüüd ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry, et viinamarkidel on täiesti füüsikaliselt mõõdetavaid erinevusi.

Vee ja etanooli segus kleepub iga etanooli molekuli külge natuke vee molekule ning tuli välja, et mõnedes viinades on neid vee molekule etanooli molekuli ümber rohkem, mõnedes vähem.

Võib oletada, et just sellel molekulaarsel erinevusel väidetav maitseerinevus rajanebki.