Antibiootikumiresistentsust mõjutavaid ja sellest sõltuvaid asjaolusid tuleb käsitleda terviklikult, probleemi on võimalik lahendada vaid rahvatervise, keskkonna, tööstuse ja teadusuuringute eest vastutavate EL institutsioonide ja liikmesriikide valitsusasutuste ühiste meetmete tulemusena. Koordineerimise eest vastutava Euroopa Komisjoni ülesandeks on ka liikmesriikide andmete koondamine nakkuste leviku kaardistamiseks, kirjutab Eesti Teadusportaal. Tervet Euroopat kajastava võrdlusmaterjali esitamist takistab erinevate riikide andmete mitteühilduvus. Tervikülevaade võimaldab prognoosida võimalikke majanduslikke kõrvalmõjusid, muuta vajadusel tervishoiusüsteemi ja nõustada teaduse rahastajaid kogu Euroopas.

Raportis juhitakse tähelepanu ohtudele, mis kaasnevad paljude nakkusetekitajate (MRSA, Clostridium difficile, E-coli) ja nakkushaiguste (tuberkuloos, kopsupõletik, meningiit) juures täheldatud resistentsusega mikroobivastaste ravimite suhtes.

Euroopas esineb hinnanguliselt 175 000 haiglanakkusest põhjustatud surmajuhtumit aastas. Raporti koostanud töörühma juhi, Saksamaa Leopoldina Teaduste Akadeemia presidendi prof Volker ter Meuleni sõnade kohaselt on antibiootikumiresistentsus progresseeruv nähtus, mille uurimist ja ohjamist Euroopa valitsevad ringkonnad vajalikul määral ei tähtsusta.

Antibiootikumiresistentsus ei ole üksnes haiglate ja patsientide probleem, vaid ohustab ühiskonda tervikuna, nii nagu ka igaühte meist. Töötajate haigestumine põhjustab häireid kogu ettevõtte tegevuses. Antibiootikumiresistentsed nakkusetekitajad võivad jõuda toiduahelasse ka koduloomade vahendusel.