Ebatavalist jahistrateegiat täheldati Brasiilias Amazonase vihmametsas. Vaatlus kinnitas Amazonase elanike varem kontrollimata väiteid, mille kohaselt kaslased — muu hulgas jaaguarid ja puumad — kasutavad primaatide, aguutide ja teiste saakloomade ligimeelitamiseks nende häälte jäljendamist, vahendab Novaator ScienceDaily uudist.

“Kassid on kuulsad oma füüsilise osavuse poolest, kuid selline saagi vokaalne manipuleerimine näitab ka suurt kavalust, mida tasuks põhjalikumalt uurida,” ütleb teadlane Fabio Rohe.

Teadlased salvestasid sellise käitumise esmakordselt 2005. aastal, jälgides kaheksast karvastamariinist koosnevat ahvirühma puu otsas toitumas. Läheduses viibivat margaid ehk pikksabakassi kuuldi tegemas tamariinipoegade häält, mis tõmbas endale ahvikarja tähelepanu. Valves olnud ahvike ronis puu otsast alla ja uuris liaanipuntrast kostuvaid hääli.

Kui valveahv tõi kuuldele hoiatushüüde, sattusid teised ahvid ilmselgelt segadusse, otsustades põgenemise asemel kummalisi ja vastuolulisi hääli uurida. Veel neli tamariini ronis alla, et välja selgitada hääle allikas. Sel hetkel ilmus lehestikust välja margai, kes tamariine ründas. Pettust mõistnud valveahv tõi kuuldavale häirekisa, mis teised ahvid põgenema pani. Kuigi kirjeldatud olukorras osutus strateegia edutuks, üllatas teadlasi selle nutikus.

“See vaatlus kinnitab Amazonase elanikelt saadud informatsiooni usaldusväärsust,” ütleb uurimuses osalenud teadlane Avecita Chicchón. „See tähendab, et teadlaste poolt kontrollimata teated jaaguaridest ja puumadest, kes saaki häälte jäljendamise abil ligi meelitavad, väärivad samuti lähemat uurimist.”