Kõlab vastikult? Parem on end selle mõttega siiski juba harjutada, sest tulevikus on toidu ja joogivee tootmine suuresti seotud jäätmete taaskäitlemisega, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

California viimane põuaperiood kestis lausa viis aastat. Ka mitmel pool mujal maailmas on veevarud kokku kuivamas. See sunnib nii teadlasi kui ka linnaplaneerijaid otsima veevarustuse tagamiseks alternatiivseid lahendusi.

Üks käepärasemaid võimalusi on reovee puhastamine joogiveeks. Ka Californias on häda sunnil hakatud sellele võimalusele mõtlema. Rehkenduste kohaselt võiks puhastatud reovesi pakkuda puhast joogipoolist kaheksale miljonile inimesele ehk viiendikule osariigi rahvastikust.

Texas on selle meetodi kasutamist juba alustatud. Bill & Melinda Gatesi sihtasutuselt toetust saanud firma on meetodit edasi arendanud ja rajanud puhastusjaama ehk niinimetatud omniprotsessori, mis puhastab joogivett ning ka toodab selle protsessi jaoks vajaliku elektri.

Idee juua vett, mis alles mõne tunni eest WC-potist alla läks, on paljude jaoks ilmselt ootamatu ja vajab harjumist. Tegelikult osatakse tänapäeval vett nii hästi puhastada, et tulemuseks on kõrgeima kvaliteediga joogivesi. Kõnealuse meetodi suurimad kitsaskohad ei ole enam tehnilised, vaid psühholoogilised.

Uuri novembri Imelisest Teadusest lähemalt, mil moel kempsust alla läinud reovesi taas joogikõlblikuks puhastatakse.