„Paljud inimesed on minult küsinud, kas nafta jõuab ka Florida randa?” ütleb Synte Peacock USA rahvuslikust atmosfääriuuringute keskusest. „Meie koostatud arvutimudeli alusel julgeme väita, et ohus pole mitte ainult Florida, katastroofi ulatus pole veel sugugi selgeks saanud.”

20. aprillil alguse saanud naftaleke Mehhiko lahe süvevee naftapuurimisplatvormil Deepwater Horizon jätkub siiani ning võib pessimistlikumate prognooside kohaselt kesta veel palju kuid. Naftalaigu levik on katastroofi ulatust arvestades piirdunud siiani suhteliselt väikese merealaga ning reostunud on rannikualad Louisiana ja Alabama osariigis, vahendab Novaator.

Samas see nii ilmselt ei jää, sest hoovused kannavad vett ida suunas, nii et peagi jõuab nafta ka Florida Mehhiko lahe randa ja sealt edasi ümber Florida poolsaare avaookeani. Golfi hoovus kannab naftalaigu edasi mõõda USA idarannikut kuni Hatterase neemeni Põhja-Carolinas. Seejärel pöörab hoovus ja koos sellega aja jooksul pidevalt lahjenev naftalaik kirdesse.

Arvutimudel näitab, et kui naftalaik kord hoovuste abil Mehhiko lahest liikuma pääseb, kulub sellel Florida poolsaare idarannikule jõudmiseks vaid paar nädalat. Peacocki sõnul ei ole mudel ennustus ning selle abil ei saa öelda kindlalt, et sel kuupäeval jõuab naftalaik konkreetse rannani. See sõltub muu hulgas ilmast ning hoovuste iseärasustest, mis samuti on igapäevaselt muutumises ning pole ennustatavad rohkem kui paar päeva ette. Küll aga näitab simulatsioon seda, mis võib juhtuda. Samuti ei arvestata simulatsioonis seda, et bakterid lagundavad pidevalt naftat, nii et see ei pruugi tegelikult jõuda nii kaugele.

„Meie käest on küsitud, kas reostus võib jõuda ka Euroopa randadesse?” ütleb Martin Visbeck IFM-GEOMARi uurimisrühmast Kielis Saksamaal. „Nafta jõuab selle ajaga veega nii palju seguneda ning bakterid seda lagundada sel määral, et Euroopasse jõudnud naftalaigu jäänused jäävad tõenäoliselt allapoole kahju tekitada võivat kontsentratsiooni. Siiski sooviksime saada sellele arvamusele kinnitust praeguste parimate ookeanimudelite poolt,” ütleb Visbeck.