Cambridge Ülikooli teadlaste poolt läbiviidud uuring näitab, et meeste testosteroonitase võib olla peamine faktor kiirete ja krahhiga lõppevate majandustõusude taga. Erivaatluse alla võeti aktsiaturgudel ilma tegevad nooremapoolsed täispuhutud egodega mehed.

Uurimuse tulemused, mis ei olnud võrreldes metsikute isasgorillade peal toime pandud uuringutega üllatavad, näitasid kaupleja poolt teenitud kasumi suuruse olevat korrelatsioonis tema kehas leiduva testosterooni hulgaga.

Cambridge Rahvusliku Teadusteakadeemia teadlased kasutasid uuringu läbiviimseks gruppi London City aktsiamaaklereid, eesmärgiga selgitada välja, mis paneb neid tegema irratsionaalseid otsuseid. Esimest korda mõõdeti katsealustel testosteroonitaset kell 11.00 ennelõunal ja seejärel kell 16.00, kui kauplemine oli lõppemas.

Tulemused viitasid otseselt fenomenile, mida tuntakse „võitja efekti“ nime all ja selgelt oli näha kuidas heade tulemuste saavutamisel testosteroonitase tõusis. Päevadel, mil maaklerid saavutasid tavalisest suuremaid kasumeid, hüppas lakke ka nende testosteroonitase. See omakorda pani neid ennast tundma veel ägedamate meestena, kehutades võtma veelgi suuremaid riske, mis enamikul juhtudel viisid ka suuremate võitudeni.

Kuid ring „rohkem testosterooni, rohkem võite“ ei kestnud kaua. Ühes kindlas punktis hakkas läbi maakleri keha pumbatav testosteroon halvama kaupleja otsustusvõimet ja mõjutama ratsionaalseid otsuseid. Teatud juhtudel põhjustas kõrge eneseusk oma võitmatusse eriti irratsionaalseid otsuseid, mis viis samavõrra suurte kaotusteni.

Kuid meeste hormooniprobleemid ei olnud seotud ainult testosterooniga. Uurimisest tuli välja, et stressihormoon kortisoolil on kaubitseja hinge jaoks samavõrra hävitav mõju. Kortisool surub maha igasuguse riskivalmiduse, tehes ägedatest maaklerikukkedest pöialt imevad otsustusvõimetud tegelased, kes võivad languskursil liikuval turul põhjustada veelgi hullemaid probleeme.

Üks uuringu autoreid, professor Joe Herberti sõnade kohaselt „võivad hormoonid olla otsustava tähtsusega selle juures kui hästi maaklerid saavad hakkama konkurentsitihedas ja stressirohkes börsimaailmas.“