Seni on aga teadusmaailma pingutused geko ronimisvõimele selgitava vastuse võlgu jäänud. Inglismaa Southamptoni ütöörühm sooritas arvutisimulatsiooni, mille kohaselt on võimalik sisaliku ronimist matkida metamaterjalide ning valguse abil, vahendab Eesti Füüsika Portaal.

Idee seisneb tõsiasjas, et valgus on suuteline pindadele rõhku avaldama. Teadlased kasutasid simulatsioonis selle omaduse ära,  tekitades kullast metamaterjali pinnale plasmoneid (plasmaostsillatsiooni kvant - plasmon).

Simulatsiooni tulemusena selgus, et teatud pinna lähedal asuva metamaterjali valgustamisel tekkis metamaterjali pinnaplasmonide võnkumiste ning alusmaterjali elektronide interaktsiooni tõttu tõmbejõud. Tulemus ise ei olnud üllatav, küll aga jõu tugevus. Leiti, et langeva valguse häälestamisel plasmonide resonantssagedusele tekkis jõud, mis ületas materjale mõjutavat raskusjõudu.

Mudel näitab, et teoreetiliselt on võimalik luua materjale, mida on vähemasti kvanttasandil võimalik pinnale kinnitada puhtalt valguse toimel. Teooria paika pidamise korral on tulevikus võimalik valmistada näiteks nanopintsette, mille abil saaks mikroskoopilistest objektidest valguse vahendusel kinni haarata, et neid siis soovitud kohtadesse liigutada. Teadlaste järgmiseks sammuks ongi tulemuste eksperimentaalne kontroll. Tööd loodetakse avaldada paari nädala või kuu jooksul.