Ameerika keemialiidu (ACS) äsjasel konverentsil esinenud British Columbia ülikooli doktor Murray Isman väidab, et rosmariinist, tüümianist, nelgist ja piparmündist võib saada mahepõllumajanduse põhirelv võitluses kahjuritega.

Uued taimekaitsevahendid kujutavad endast kahest kuni neljast erinevast ürdist pressitud õli, mida tuleb enne pritsimist vees lahustada.

Erinevalt sünteetilistest mürkidest ei vaja „tapjaürtide" kasutamine mitmesuguste riigiametite luba. Samuti on maitsetaimed kergesti kättesaadavad.  

Mahetõrje kasuks räägib ka asjaolu, et kahjurid ei muutu selle suhtes nii kergesti resistentseks kui tavaliste pestitsiidide kasutamise korral. Samuti ei ohusta ürdid põllutööliste tervist.

Tõsi, ürdiõlid kipuvad kiiresti päikese valguse käes haihtuma ja neid tuleb taimedele pihustada sagedamini ja suuremas koguses kui tavalisi pestitsiide. Mõne õli toime kestab ainult loetud tunnid, samas kui sünteetiline putukatõrjevahend mõjub päevi või isegi kuid.

Peamine teadlaste ees seisev ülesanne ongi välja nuputada, kuidas muuta looduslik kahjuritõrje kauakestvamaks ja tugevatoimelisemaks.  

Vähesel määral kasutatakse ürtidel põhinevaid taimekaitsevahendeid mahetootmises juba praegu, näiteks maasika-, spinati- ja tomati-istandustes.

Teadlased möönavad, et sünteetilised pestitsiidid on seni veel efektiivseim vahend putukate tõrjumiseks. „Küsimus on selles, mis on kasulik keskkonnale ja inimese tervisele," märgib Murray Isman.