Hiina Guizhou provintsi mägisesse südamesse rajatud raadioteleskoobi poolekilomeetrise läbimõõduga reflektor hakkab koosnema 4450-st võrdkülgsest, 11-meetrise küljepikkusega kolmnurga kujulisest tahvlist.

Ringikujuline üheapertuuriline teleskoop FAST (ingl Five-hundred-metre Aperture Spherical radio Telescope) ületab gabariitidelt Puerto Ricos tegutsevat Arecibo observatooriumit, mille läbimõõduks on 305 meetrit.

FAST-i projekti juht, Hiina teaduste akadeemia riikliku astronoomiaobservatooriumi teadlane Nan Rendong teatas, et mida suurem on antenniketta pindala, seda võimsam on teleskoop ja seda nõrgemaid signaale suudab see püüda.

„Raadioteleskoop on nagu tundlik kõrv, mis püüab universumi valgest mürast eristada tähenduslikke raadiosignaale. See ülesanne on võrreldav heinaritsika hääle tuvastamisega äikesetormis,“ selgitas ta.

Hiina astronoomialiidu peadirektor Wu Xiangping ütles, et aastaid teiste riikide teadlaste kogutud andmeid töödelnud Hiina teadlased pole läbimurret saavutanud. „Tundlikuma teleskoobiga saame vastu võtta nõrgemaid ja kaugemaid raadiosignaale. See aitab meil otsida mõistuslikke eluvorme väljastpoolt meie kodugalaktikat ja uurida universumi tekkimise asjaolusid,“ rääkis Wu.

Umbes 1,6 kilomeetrise ümbermõõduga teleskoobile jalgsi kõndides ringi pealetegemiseks kulub umbes 40 minutit.

Guizhou piirkonna karstiala, kus leidub palju poorset kaljupinda, sügavaid maalõhesid, koopaid ja allmaajõgesid, imab endasse oivaliselt sademeid ning kaitseb seega raadioteleskoobi reflektorit kahjustuste eest. Tänu sellele, et viie kilomeetri raadiuses teleskoobi ümber pole ühtegi linna, on võimalik raadioeetrit segavatest teguritest puhtana hoida.

Ümber teleskoobi, üksteisest umbes 500 meetri kaugusel, kõrguvad kolm küngast, mille vahele jääv org on raadioteleskoobi rajamiseks ideaalne.

Kogu ketast hoiavad üleval terastalad ja kaablid, mille alla on projekteeritud teenindustunnelid. Mäeharjale rajatav vaateplatvorm on praegu veel ehitusjärgus, kuid pärast valmimist avatakse see külastajatele.