Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et inspektsioon sai kaebuse endise suurettevõtte Eesti Fosforiit tööstuskompleksi juures asuva sinakat värvi kemikaalihunniku kohta juba mullu, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Proovid näitasid, et tundmatu kemikaal sisaldab vaseühendeid,” rääkis Tuul. Keskkonnauuringute kes­kuse uuringu andmetel on Põhjaranna teed ja Lao tänavat ühendava tee äärde jäätmeid maha kallatud pea 300 ruutmeetrile. Vaseühendite sisaldus selles jäätmehunnikus aga ületab mitu korda praegu kehtivaid piirnorme.

Elurajoonides võib vaseühendeid ühes proovis olla kuni 150 ja tööstuspiirkondades 500 milligrammi kilogrammi kohta. Ühes uurijate võetud proovis aga küündis vaseühendite sisaldus enam kui 3500 milligrammini kilogrammi kohta. Uuringu koostajad nendivad vastavas aktis, et koristamisel tuleks eemaldada nii hiljuti maha kallatud jäätmehunnik kui ka selle all olev reostunud pinnas ehk siis ligi 800 tonni saasta.

Tuul märkis, et kuna reostuse tekitajat ei ole õnnestunud inspektsioonil aasta jooksul kindlaks teha ja jäätmed asuvad riigimaal, on jäätmelasu koristamine Harjumaa keskkonnateenistuse õlul.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles Päevaleht Online’ile, et ohtliku reostuse tekitaja mitteleidmise tõttu tuleb riik keskkonnainspektsioonile appi. Töödeks korraldatud riigihanke maht ületab 1,9 miljonit krooni.