Need niinimetatud biomorfid on tardunud kivi pinna aluses kihis, mis annab mõista, et need olid seal juba meteoriidi saabumise ajal ning et tegu pole hiljem siginenud maiste bakteritega, vahendab The Times.

“See on väga tugev kinnitus elu olemasolu kohta Marsil,” ütleb NASA Johnsoni kosmosekeskuse vanemteadur David Mackay, kes kuulus teaduslikku uurimisrühma, mis meteoriiti esmakordselt pärast selle avastamist 1984. aastal uuris.

1996. aastal avaldatud meteoriidiproovi-teemalises uurimuses väitsid Mackay ja teised, et mikrofossiilide näol oli tegu tõenditega elu olemasolu kohta Marsil, kuid skeptikud avaldasid kahtlust, osutades, et samasuguse kujuga struktuurid ei pruugi olla bioloogilist päritolu.

Kõrge eraldusteravusega mikroskoobi abiga läbi viidud uued analüüsid lisavad ometi veenvust hüpoteesile, et meteoriit ametliku nimega Allan Hills 84001 kandis tõepoolest Marsilt elu Maale. Mikroskoobid suunati meteoriidi pinna lähedastes kihtides esinevatele lihtsate bakterite kujulistele magnetiidikristallikestele. Mõned avaldasid arvamust, et tegu võib olla atmosfäärihõõrdumise kuumuses lagunema hakanud süsiniku jälgedega.

Uued analüüsid näitavad, et taoliste struktuuride moodustumine kivi sees oleks olnud äärmiselt ebatõenäoline. Hoolikas uurimine andis mõista, et umbes 25 protsendi kristallstruktuuride keemilise koostise põhjal võib järeldada nende bakterioloogilist päritolu.

“Tunneme, et oleme end rehabiliteerinud. Oleme näidanud, et alternatiivsed selgitused pole sugugi õiged, mis toob meid tagasi algse oletuse juurde, et struktuuride moodustumise taga on Marsi bakterid,” ütleb Mackay.

Teadlased arvavad, et meteoriidi murdis Marsi pinna küljest lahti asteroiditabamus, ning et kivi jõudis Maale pärast 16 miljonit aastat kestnud triivimist kosmoses. Meteoriit kukkus alla Allan Hillsi piirkonnas Antarktikas. Seda, et meteoriit just Marsilt pärineb, järeldasid teadlased kivi keemilise koostise põhjal, mis klappis mitmesuguste gaaside määradega, mida oli mõõtnud 1970. aastatel Marsi atmosfääri uurima saadetud kosmosesond Viking.

Meteoriit on säilitanud ka tõendeid vedela vee olemasolu kohta Marsil, andes mõista, et minevikus võisid planeedil olla elu arenemiseks praegustest soodsamad tingimused. Uurimus avaldati ajakirja Geochimica et Cosmochimica Acta novembrinumbris. NASA annab avastusest ametlikult teada esmaspäeval.

Sama töörühm on uurinud veel kaht Marsilt pärit kosmosekivi: Nakhlat, mis kukkus Egiptusse 1911. aastal, ja meteoriiti Yamato 593, mille leidsid Jaapani Antarktika-ekspeditsiooni liikmed. Peagi ilmuvas uurimuses väidavad teadlased, et ka nendes kivististes leidub tõendeid mikroobse elu kohta.