583 ankeedile vastanud looduskaitsjast 60 protsenti nõustus, et tuleks kehtestada kriteeriumid otsustamaks, millised liigid tuleks saatuse hooleks jätta, et oleks võimalik keskenduda teiste liikide päästmisele, vahendab New Scientist ajakirjas Conservation Biology avaldatud artiklit.

Küsitlust läbi viinud Ühendkuningriigi Yorki ülikooli uurija Murray Ruddof osutab, et kogu küsimus on viimasel ajal olnud tabuteema. Enamik suuremaid loodushoiu-organisatsioone on tema sõnul juba koostanud oma pingutuste tähtsusjärjekorra.

Liikide kadumisest pole pääsu, nendib Šveitsis Genfis tegutseva rahvusvahelise looduskaitseühingu IUCN esindaja Jean-Christophe Vié. „Küll aga puhkevad vaidlused prioriteetide järjestuse pärast. Me ei saa päästa kõiki 17 000 ohustatud liiki, mis tähendab, et peame valima, ja valikud sõltuvad paljudest parameetritest.”

Vastavate valikute langetamine ei kujune sirgjooneliseks. „Kas määravaks peaks saama pigem see, kui ainulaadne on liik geneetiliselt, kui kasulik majanduslikult, või see, kui palju liike on võimalik päästa korraga?” küsib Rudd näitlikustavalt.