Hiljuti eri riigiasutustes ja omavalitsustes kõne alla tulnud mõtte üks algatajaid Hella Kink Pakri Looduskeskusest ütles, et Loode-Eesti on geopargi loomiseks üks parimaid piirkondi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lääne- ja Harjumaale kavandatavasse geoparki hakkaksid kuuluma paeastangu poolest teada-tuntud kaitsealused Pakri saared, samuti Osmussaar ja Rannamõisa maastikukaitseala koos Türisalu pangaga.

Ühtekokku viit valda ja Paldiski linna hõlmava pargi tegevustena nähakse ette loodusõpet ja turismi. “Geopark meelitaks kogu maa­ilma mõistes unikaalsete vaatamisväärsustega piirkonda rohkem huvilisi ja hoogustuv turism edendaks omakorda kogu regiooni arengut,” tähendas Kink. “Turistid piirduvad tihti vaid Tallinna külastamisega — geo­park aga annaks ajaloo- ja loodushuvilistele põhjuse tulla linnast välja.”

Pargi kõige tähelepanuväärsem objekt oleks Osmussaare ja Pakri saarte vahel asuv seitsmekilomeetrise läbimõõ­duga Neu­grundi meteoriidi­kraater, mida peetakse üheks maailma põhjalikumalt läbi uuritud veealuseks kraatriks. “Sellest võiks kujuneda atraktiivne koht nii kohalikele kui ka mujalt pärit sukeldujatele ja allveeturistidele,” märkis Kink.

Lisaks Ölandi saarelt algavale ja Osmussaarel ning Pakri saartel taas merest paljanduvale Balti klindile ja üle poole miljardi aasta tagasi tekkinud meteoriidikraatrile haaraks park endasse ka Keila joa, Proomu allikad ja muistsed kultusekivid. Samuti pääseksid objektide nimistusse ajaloolised paekivist hooned. “Padise klooster, Harju-Madise kirik ja ka Peeter I aegsed merekindlustused Paldiskis ja Suurupis,” loetles Kink.

Kuna geopark moodustataks juba kaitse all olevatest objektidest, siis lisapiiranguid selle loomine Kingi hinnangul endaga kaasa ei too.

Samal ajal Loode-Eesti geopargi arendamisega käivad ettevalmistused Saaremaa geopargi loomiseks. Seal on teada ligi kolmkümmend silmapaistvat geoloogilist objekti. Kõige kuulsam on neist Kaali meteoriidikraater, kuid tõm­benumbriteks on ka Vilsandi ja Vaika saarte karstiala ning siluri ajastust pärit Panga, Undva, Pulli ja Kessu pank.

Nii Saaremaa kui ka Loode-Eesti geopargi puhul on eesmärgiks seatud UNESCO tunnustuse saamine, samuti kuulumine Euroopa geoparkide võrgustikku.

Hella Kink märkis, et praegu on meie ürglooduse raamatus­se kantud juba 2528 geoloo­gia­mälestist. Neist kõige silmapaistvamad on Balti klint, Kaali meteoriidikraatrid ning Tuhala karstiala.