Lorenzin ütles, et selle nädala lõpuks peaks tema ettepanek seaduseks saama.

Independent kirjutab, et eelmise aasta aprilliga võrreldes registreeriti tänavu eelmisel kuul viis korda rohkem leetritejuhtumeid ning pole mingit märki sellest, et haigestumiste arv langema võiks hakata. The Local vahendab, et vaktsiinivastaste sekka satub ka meedikuid - näiteks selgus, et umbes 20 000 Põhja-Itaalias asuva Treviso linna last on nakkusohus, kuna medõde, kes neid vaktsineerima pidi, viskas ravimid hoopis minema.

Lorenzini plaaniga ei nõustu igas elemendis siiski kõik ministrid: haridusminister Valeria Fedeli ütles näiteks, et ta on rabatud sellest, kuidas Lorenzin eelnõu läbi surus. Demokraatide liider Matteo Renzi ütles, et valitsuse tegevusest jääb mulje, nagu teeks igaüks, mida ise heaks arvab.

Vaktsineerimisvastaste peamine argument on, et vaktsineerimine võib lastel autismi põhjustada. Hiljuti oli Itaalias eetris ka telesaade, milles räägiti HPV-vaktsiini võimalikest kõrvalmõjudest - sellega vaktsineeritakse naisi emakakaelavähi vastu - ja see ei aidanud üldise vaktsiinivastasuse kahanemisele sugugi kaasa. Itaalia omale sarnast haiguspuhangut on märgata ka USA-s, sealgi on leetrid tagasi tulemas.

Valitsuse varasemad initsiatiivid nagu näiteks erinevate vaktsiinide kättesaadavuse parandamine ei ole olukorra edenemisele Itaalias kaasa aidanud, ent loodetavasti osutub vaktsiinide koolilastele kohustuslikuks tegemine efektiivseks meetmeks - vähemalt paistab nii Austraalia näitel, kus sama teed on juba mindud. Seal võeti eelmisel aastal vastu regulatsioon, mille kohaselt jäid vanemad, kes oma last ei vaktsineerinud, ilma lastetoetusest. Tulemusena vaktsineeriti 200 000 last enam ja keskmine vaktsineerituse tase on nüüdseks Austraalias tõusnud 92,2 protsendini. Sellest aastast ei lasta Austraalias vaktsineerimata lapsi eelkooli või lasteaedadesse.

Muudest maailma paikadest keelas näiteks Taliban omal ajal enda valduses olevates piirkondades vaktsineerimise ära, mistõttu on Pakistanis lastehalvatus täiesti eksisteeriv haigus, sellal kui läänemaailmast on see juba ammu kadunud.