Värske uuring annab mõista, et täiskuu võib tõepoolest lasta valla meie sisimas varitseva metslooma, moondades meid hammustavateks, turtsuvateks ja küünistavateks elajateks, vahendab The Daily Mail.

Ehkki muistsetest pajatustest ja menukatest õudusfilmidest tuttavateks verejanulisteks olenditeks inimesed veel ei muutu, leiavad teadusuurijad, et mõned murettekitavad sümptomid meil siiski ilmnevad.

Austraalias läbi viidud uuringu raames leiti, et tänavu jaanuarist juulini toodi ühte Põhja-Sydney haiglasse 91 vägivaldsete, ägedate ja libahuntlusega sarnanevate häiretega patsienti.

Veerand juhtumitest leidis aset täiskuuöödel ehk kaks korda tihemini kui Kuu muude faaside ajal, kinnitab kliinilisi uuringuid teostanud toksikoloogiaõde Leonie Calver.

“Mõned neist patsientidest ründasid personali nagu loomad, hammustades, sülitades ja küünistades,” ütleb ta. Patsientidele tuli nende enda huvides rahustit anda ja nad voodi külge siduda.

“Neid võiks võrrelda muistsete libahuntidega, kes olla kuuldavasti samuti just täiskuu ajal välja ilmunud,” sedastab Calveri uurimus, mis avaldati ajakirjas Medical Journal of Australia.

Libahundi-mütoloogias on palju kirjeldusi sellest, kuidas inimesed loomaks muutumiseks enda nahale “nõiasalvi” määrivad või aure sisse hingavad, osutab Calver.

Nõiasalvi üheks peamiseks osiseks oli teadlase sõnul ussilakk — taim, mis võis esile kutsuda deliiriumit, hallutsinatsioone ja muutumisluulusid.

“Tänapäeva libahundid” pruugivad aga muud sorti “nõiarohtusid“. Üle 60 protsendi tema uuringusse sattunud patsientidest olid alkoholi või muude narkootikumide mõju all.

“Meie tulemused toetavad eeldust, et vägivaldsete ja ägedate käitumishäiretega inimesed satuvad traumapunkti tõenäolisemalt täiskuu ajal.”.