USA sõjavägi oli teinud meditsiinitarvete tootjale ülesandeks leida lahendus verejooksu tõhusaks ja kiireks peatamiseks kuuli- ja šrapnellihaavu saanud võitlejatel, vahendab CNN. Esialgse ideena pakkusid RecMedx’i insenerid välja aerosooli, mis pidanuks toimima põhimõtteliselt samamoodi nagu autorehvidesse tekkinud aukude täitmiseks kasutatav rehvivaht.

Paremaks lahenduseks osutus aga hoopis käsn, rääkis RevMedx’i tegevjuht Andrew Barofsky.

“Meie ettevõtte asutajaliige dr Ken Gregory käis Williams-Sonoma kaupluses ning avastas sealt kuivatatud ja kokku pressitud köögikäsna, mis niisutamisel normaalmõõtmeteni paisus,” meenutas mees. “See oligi tema heureka-hetk.”

Pärast mitmeid vahepealseid versioone töötati lõpuks välja toode nimega XStat — tillukesed käsnalaadsed kettad, mis süstitakse lahtisesse haava spetsiaalse süstlaga. Verejooksuvastase ainega töödeldud käsnad paisuvad mõne sekundi jooksul kümme korda suuremaks, sulgedes avause ja avaldades lisaks survet, mis on vajalik verejooksu peatamiseks.

Verd imavast käsna-annusest võib saada sõjaväljal asendamatu abimees, usub endine eriüksuslasest meedik ja ettevõtte strateegilise arenduse osakonna juhataja John Steinbaugh.

Lahinguolukorras on elu mõõdupuuks veri ning haavade sulgemise traditsiooniline meetod — veritseva haava täitmine vatitampoonidega ja seejärel mitu minutit vältav kokkusurumine — võib pahatihti osutuda liiga ajakulukaks, märkis Steinbaugh. Verekaotus on üks olulisemaid võitlejate hukkumise põhjuseid. “Kolm kuni viis minutit võib olla elu või surma küsimus,” rõhutas ta.

Sõjavälja-meedikuile oli tarvis midagi, mille võiks n-ö paigaldada ja unustada. “Pärast käsnade sisestamist peatub verejooks hetkega,” kinnitas 25 aasta pikkuse sõjaväelase-karjääriga Steinbaugh, kes usub, et XStat võiks tulevikus päästa nii mõnegi elu. “Lahinguolukorras on iga veretilk hindamatu väärtusega,” rääkis mees. “Mida kiiremini suudame verejooksu peatada, seda suurem on tõenäosus päästa haavatud sõduri elu.”