Uurija Jean Thie teatas, et kasutas 850 meetrit pika tammi leidmiseks Wood Buffalo rahvuspargi lõunapoolsest servast
ja Google Earthi tarkvara, vahendab AFP.

Kopratammi keskmine pikkus Kanadas on 10-100 meetrit. Väga harva on leitud 500 meetrini küündivaid tamme.

Esmakordselt 2007. aasta oktoobris avastatud hiidtamm asub peaaegu ligipääsmatus looduspargis Lac Claire’ist lõuna pool, umbes 190 kilomeetrit Fort McMurrayst kirdes.

Tammi rajamine algas millalgi 1970. aastate keskel, arvab Thie, kes tegi avastuse üsna juhuslikult, kui püüdis määrata sulava igikeltsa määra Kanada kaugetel põhjapoolsetel aladel. „Selle kallal on töötanud mitu põlve kopraid ja see jätkab ikka veel kasvamist,” räägib Thie.

Rahvuspargi pressiesindaja Mike Keizer ütleb, et pargivahid lendasid mullu metsakasvanud rabapiirkonnast üle, et sellele pilk heita. Selgus, et tammi enda peal kasvab märkimisväärselt palju taimestikku, mis annab mõista, et rajatis on väga vana.

„Uue tammi juures näeksime palju värskeid oksi,” selgitab Keizer. „Selle tammi peal kasvab rohi ja see on üldse üleni roheline.”

Võimalik, et tammi moodustasid kunagi mõned juhuslikult langenud puud, misjärel oportunistidest koprad tõttasid agaralt lünki täitma.

Thie ütles, et märkas hiljuti kummalgi pool suurt tammi võrsumas väiksemaid tamme. Kümne aasta jooksul võivad kolm konstruktsiooni sulanduda ja moodustada üheainsa, peaaegu kilomeetripikkuse megatammi.

Piirkonnas on maa lausik, mistõttu koprad peavad märgala veevoolude suunamiseks väga võimsaid rajatisi ehitama, ütleb Thie, märkides, et tamm paistab kätte juba 1990. aastatel pildistatud NASA satelliitfotodelt. „Tegemist on ainulaadse nähtusega. Kopratammid on ühed vähestest loomade ehitatud konstruktsioonidest, mis kosmosest näha on.”

Põhja-Ameerika koprad rajavad tamme eesmärgiga tekitada sügavaid, vaikse veega tiike, kus end kiskjate eest varjata ning mööda mida ujutada toitu ja ehitusmaterjale.

Varem kuulus maailma suurima kopratammi rekord 652 meetri pikkusele rajatisele USA Montana osariigis Three Forsksis.

Thie kinnitab, et on leidnud tõendeid, mis näitavad, et koprad, keda möödunud sajanditel nahkade pärast armutult kütiti, on hakanud vanu levilaid uuesti asustama.

„Kanadas tungivad nad tähelepanuväärsel moel endistele territooriumidele tagasi,” ütleb ta. „Ma leidsin mitmel pool Kanadas tohutuid tamme ning koprakolooniaid, kus loomade tihedus oli kuni sada isendit ruutkilomeetri kohta. Nad vormivad maastikku oma suva järgi ümber.”