Madagaskarilt leitud supertillukesed sisalikud pole peast sabani pikemad kui paar tosinat millimeetrit ning mahuvad koguni tikupea peal seisma, vahendab Discovery News.

Ajakirjas PLoS ONE kirjeldatud kameeleonid on samas mõõdus või väiksemad kui eelmine rekordiliselt miniatuurne sisalikuliik, kääbusgeko Sphaerodactylus ariasae. Värske uurimuse juhtiva autori, Saksamaal Münchenis tegutseva riikliku zooloogiakollektsiooni uurija Frank Glaw’ sõnul on kääbusgeko pikkus koonust sabajuureni kõige rohkem 18 millimeetrit, kogupikkus aga 33 millimeetrit.

Kõige väiksemat uutest kameeleoniliikidest, Brookesia micra’t, leidus vaid ühel väga väikesel saarel nimega Nosy Hara. Autorid leiavad, et liigi näol on tegu äärmusliku näitega saaretekkelisest vaegkasvust..

„Kääbusroomajate kasvu taolise äärmusliku kängumisega võivad kaasneda kehaskeemi mitmesugused spetsiifilised kohastumised, mistõttu kujutab valdkond endast paljulubavat uurimissuunda tulevikus,” rõhutab Glaw. „Kõige pakilisem on aga keskendada looduskaitselised pingutused nende ja muude mikroendeemiliste liikide säilitamisele metsaraiumise tõttu äärmuslikult ohustatud Madagaskaril.”

Pisimate sisalike kõrval olgu ära märgitud ka väikseim teadaolev maoliik. Glaw’ ja kolleegide osutusel on selleks Barbadose ahassuumadu Leptotyphlops carlae. Liigi esindajate keskmine pikkus on 10 sentimeetrit.