Viimase nelja aasta jooksul on Euroopas müügist eemaldatud rohkem kui 70 turvanõuetele mittevastavat või isegi ebaseaduslikku LED-tehnoloogial põhinevat toodet.

See on pärast seda, kui Euroopas hakati järk-järgult hõõglampe käibelt kõrvaldama ning jätkusuutlikele pooljuhtvalgustitele ja -valgusallikatele üle minema.

Info pärineb Euroopa Komisjoni loodud RAPEX-andmebaasist ehk ohtlike toodete kiirteavitussüsteemist.

RAPEX sisaldab hoiatavat info näiteks 30 kg kaaluva laevalgusti kohta, mis võib aga kergesti alla kukkuda.

Nimekirjas on ka süvistatav LED-valgusti, mille servad on nii teravad, et võivad läbi lõigata elektrijuhtmeid; jõuluteemalised õuevalgustid, mis pole veekindlad; elektrikaablid, mis on pistiku külge kinnitatud ohtlikult nõrga keevituse või lausa õhukese kleeplindiga ja LED-valgusti paigaldamiseks mõeldud, kuid ebapiisavalt kuumakindlad plastikpistikud.

Eemaldatud toodete seas, mitmed nendest ebastandartsed importtooted, on nii üksikuid lampe kui ka komplektseid valguslahendusi.

Need on kõrvaldatud müügist Euroopa Komisjoni ettevaatusabinõuna, et kaitsta ostjaid võimalike riskide nagu näiteks elektrišokk, põletused või tulekahju eest.

"LEDid on radikaalselt muutmas kogu valgustustööstust, sest üldjoones pakub uus tehnoloogia hööglampidega võrreldes isegi kuni 90% energiasäästlikkust," ütleb Artur Belavin Osrami Eesti esindusest.

"Euroopa Liidu liikmesriikide tarbijakaitseametide ühiselt koostatud ohtlike toodete nimekiri on aga murettekitav lugemine.

Kuigi seadus ja ametivõimud aitavad kaitsta kliente kõige ohtlikumate toodete eest, tasuks ostjatel siiski vältida kahtlaselt odavate LEDide kasutamist, kuna nende näitajad tööea ja valgusvoo tugevuse osas on sageli üsna kehvad.

Odavtooted võib-olla vastavad küll ametlikele ohutusnõuetele, kuid investeeringut nendesse võib siiski pidada küsitavaks."

Mida jälgida ohutute ja kvaliteetsete LEDide valimisel

1. Ostke ainult tunnustatud müüjatelt, kes tõenäoliselt on tegevad ka siis, kui toote garantiiaeg on lõppenud.

2. Valige ainult tooteid, millel on mitmeaastane garantii.

3. Jälgige, et näidatud IP-klass (kaitsevõime vee ja võõrkehade vastu) vastaks kasutusotstarbele. See on eriti oluline välisvalgustuse puhul, mis nõuab ilmastikukindlust.

4. Jälgige CE-märgistust, ­ kuid mõnikord kasutatakse seda ebaausalt. Mõnedel ebastandardsetel toodetel on CE-tunnusega väga sarnane märk, mis tähendab Hiina Eksporti.