Lisaks sellele on ettevõte püüdnud arendada „laboriliha“ — tõelist liha, mis on kasvatatud elusalt loomalt kogutud rakkudest, mitte lõigatud tapetud looma küljest.

Ehkki sama valdkonnaga tegelevad intensiivselt juba mitu firmat, paistab nüüd, et just Justi toode võib kõige esimesena turule jõuda.

Ettevõtte juhataja Josh Tetrick on tänavu ajakirjanduse vahendusel juba lubanud 2018. aasta lõpuks tuua turule kas laborilihast kananagitsad, hanemaksapasteedi või vorstid. Nüüd paistab, et esimene katseklaasilihast toode, mida tarbijad mekkida saavad, on kananagits.

Kaks uudistekanali BBC News reporterit, kes said esimesi eksperimentaalseid nagitsaid maitsta tänavu oktoobris, kinnitasid, et kanalihapalad olid maitsvad, nende koorik oli krõbe ja tekstuur veidi pehmem kui traditsioonilistel kananagitsatel.

Kontserni Just kommunikatsioonijuht Andrew Noyes täpsustas, et paneeritud kanapala kujule viidud prototüüp ei pruugi jääda toote lõppvormiks ning et ettevõte tegeleb ka piprase kanaliha-chorizo ja mahedama kanavorsti loomisega katseklaasilihast (ingl cultured meat).

Rakud, mida kanaliha laboratoorseks valmistamiseks tarvis läheb, kogus Justi töörühm tõenäoliselt doonori jaoks kõige mugavamal moel — ühestainsast sulest, mis pärines kõige kvaliteetsemalt kanalt, kelle ettevõte leida suutis.

Mullu üllitatud videos selgitatakse, et vajalikud rakud saadi kanalt, kelle suled olid puhtad, hari heas korras ja lott kaunikujuline.

Kana sulest kogutud rakud laaditi bioreaktorisse ning varustati toitainetega ja kasvamiseks vajaliku struktuurmaterjaliga. Justi osutusel võtab ühe nagitsa kasvatamine sel moel aega umbes kaks päeva.

„Reguleerimisega seotud asjaolude tõttu jõuavad meie esimesed kaubanduslikud tooted lettidele alles 2018. lõpuks,“ rääkis Noyes. „Me pole veel avalikustanud, kus meie nagitsaid müüma hakatakse, kuid võin kinnitada, et see toimub esialgu toitlustusasutuses — kas ühes või mitmes restoranis, aga mitte jaekaubandusvõrgus.“

Tõenäoliselt ei asu restoranid, milles katseklaasiliha maitsta saab, USA-s, kuna suurriik pole laboriliha reguleerimisega kuigi kaugele jõudnud.

„Aasias ja Euroopas on mitu riiki, millega meil praegu läbirääkimised käivad,“ nentis Tetrick.