Uued seadmed, mida loojad nimetatavad läbipaistvateks päikese-luminestsentsikontsentraatoriteks (ingl transparent luminescent solar concentrator), võivad lisaks aknaklaaside päikeseenergia-generaatoriteks muutmisele leida rakendust ka nutitelefonide ekraanides, sõidukite pealistuskihtides ja peaaegu kõikjal, kus läheb tarvis läbipaistvaid pindu, vahendab Gizmag.

Läbipaistvate päikesekollektoritega on nüüdseks katseid tehtud juba üsna kaua, kuid seni on tulemused olnud kõikuva kvaliteediga ning enamasti kasinad, eriti energiatootmise tõhususe osas. Täpsemalt öeldes pole suurem osa sel eesmärgil loodud materjalidest olnud päris läbipaistvad, vaid kas liiga eredat värvi või liiga tumendatud tooni.

Erinevalt tüüpilistest päikesevalgusel töötavatest fotoelementidest, mis sõeluvad energiat valguse nähtavast spektriosast, toimivad MSU töörühma arendatud läbipaistvates päikesekollektorites mikroskoopilised orgaanilised molekulid, mis on loodud neelama hoopis inimsilmale nähtamatu valguse spetsiifilisi lainepikkuseid.

Sel moel kinni püütud päikesevalguse akumuleerimiseks ja rakendamiseks suunab kollektor valguse plastplaadi servadesse, kus õhukesed päikeseelemendi-ribad selle elektriks muundavad.

Töörühma liikmed möönavad, et kirjeldatud tehnoloogia on alles varajases arendusjärgus, kuid kinnitavad, et seda peaks siiski olema võimalik toota mitmesuguste tööstusrakenduste tarbeks suurtes kogustes ja mõistliku hinnaga.

Esialgu pole uudse tehnoloogia energiatõhusus eriti suur. Ehkki värvilised päikesekollektorid on suhteliselt ebatõhusad, piirdub MSU loodud seadmeprototüüpide päikeseenergia muundamise tõhusus vaevu ühe protsendiga. Töörühm on seetõttu seadnud eesmärgiks tulevikus jõuda rohkem kui viie protsendilise tõhususeni, osutades, et mujal arendatud parimate värviliste päikesekollektorite tõhusus piirdub umbes seitsme protsendiga.

Uurimus avaldati hiljuti ajakirjas Advanced Optical Materials.