Traditsioonilisele jõuluaegsele kaunistusele pannakse süüks laia valiku tervisehädade esilekutsumist aevastamisest ja köhimisest haiglase roidumuse ja unetuseni, vahendab The Daily Telegraph.

Haigusnähte, mida üheskoos nimetatakse jõulupuusündroomiks, põhjustab puudel kasvav hallitus, mille eosed võivadki sissehingamisel probleeme tekitada.

Sündroomi avastasid New Yorgi osariikliku ülikooli juurde kuuluva põhjapiirkonna arstiteaduskooli Upstate Medical University teadlased, kes viisid uuringu läbi pärast seda, kui olid täheldanud hingamisteede haiguste ilmnemise hüppelist kasvu mõne nädala jooksul enne ja pärast 25. detsembrit.

Mitmesse eri liiki kuuluvalt 28 jõulukuuselt kogutud okka- ja kooreproove analüüsinud töörühm avastas 53 hallitusnakkuse juhtu.

Neist 70 protsenti võivad esile kutsuda mitmesuguseid sümptomeid nagu nina sügelemine, vesised silmad, köha, hingamisraskused, valud rinnus, põskkoobaste ummistumine, kurnatus ja kehv uni.

Mõned tuvastatud hallituseliikidest võivad kaasa tuua isegi pikaajalisi häireid kopsude töös ja tõbesid nagu bronhiit ja kopsupõletik.

Hallitus puhkeb puudel iseenesest, ent hakkab ägedalt vohama just jõulude ajal korralikult köetud soojas toas.

Ajakirjas Annals of Allergy, Asthma and Immunology uurimuse tulemused avaldanud töörühm viitab ka teisele uurimusele, mis näitas, et pärast seda, kui jõulupuud oli kahe nädala jooksul eksponeeritud, oli õhuga levivate hallitusseente määr sellel kasvanud 800 eosest 5000 eoseni kuupmeetris.

Uurimust juhatanud Lawrence Kurlandsky osutab, et tema poole on pöördunud mitu patsienti, kelle haiguse ja jõulukuuse vaheline seos oli ilmselge.