Singapuris tegutseva ülikooli Duke-NUS meditsiiniteaduskonna uurijad on aga avastanud, et troopilistes piirkondades leviv gripiviirus pole gripiepideemiate ainus stardiplatvorm. Uurimusse hõlmatud teadlaste rahvusvaheline töörühm leidis nimelt, et ükskõik milline uuritud linnadest võib toimida gripiepideemia allikana ükskõik millises muus piirkonnas, vahendab MedicalXpress.

„Avastasime, et need regioonid kujutavad endast vaid üht sõlmpunkti lennuliinide kaudu ühenduses olevatest linnastunud keskustest, mille kaudu gripiviirus ringleb, põhjustades hulgaliselt kohalikke epideemiaid, mis ajaliselt kattuvad,” rääkis töö juhtiv autor ja Duke-NUSi esilekerkivate nakkushaiguste programmi aseprofessor Gavin Smith.

Uurimisrühm keskendus gripi A-tüvele, kuna see on B- ja C-gripist väga palju levinum. Gripp põhjustab märkimisväärselt paljude inimeste haigestumisi ja surmasid kogu maailmas — maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO hinnangul nõuab A-gripp igal aastal 250 000 kuni 500 000 inimelu.

Töörühm kogus kokku aastatest 2003-2006 pärinevate Austraalias, Euroopas, Jaapanis, New Yorgis, Uus-Meremaal ja Kagu-Aasias möllanud, aga ka alles hiljuti Hongkongis sekveneeritud viiruseproovide RNA-järjestused. Selgus, et troopilisest Kagu-Aasiast ja Hongkongist pärinevate viirusepopulatsioonide geneetiline mitmekesisus oli suhteliselt väike; neis puudusid ka hooajalised kõikumised, mis iseloomustavad parasvöödet igal aastal ründavaid epideemiaid.

Andmete analüüsimisel rakendati aja- ja ruumiparameetreid, mis paljastasid viiruste migratsiooni suured määrad kontrollitud linnades. Ehkki Kagu-Aasiast ja Hongkongist välja rännanud viirusepopulatsioonid jäid ajaskaalal püsima, sõltus nakatumiste muster ka selgelt eristuvate aastaaegadega parasvöötmest lähtunud viiruste panusest. Ükski uuritud parasvöötme- või troopikapiirkonnast ei osutunud ühelgi hõlmatud aastal esile kerkinud uute gripitüvede algallikaks.

Teadlased näitasid, et iga-aastaseid gripiepideemiaid võivad sünnitada viiruse mitmed tüved, ning et potentsiaalne allik-populatsioon võib pärineda ükskõik millises piirkonnast.

Uurimus ilmus sel nädalal ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences veebiversioonis.