Kagu-Hiinast Xianrendongi koopast on alates 1960. aastatest leitud sadu potikilde. Ofer Bar-Yosef Ameerika Ühendriikide Harvardi Ülikoolist ja ta kolleegid tegid 2009. aastal seal uusi väljakaevamisi ja määrasid ka radiosüsiniku meetodil kindlaks potikilde sisaldanud pinnasekihtide vanuse, vahendab Vikerraadio "Teadusuudis".

Selgus, et vanimad neist kihtidest on moodustunud 19 kuni 20 tuhat aastat tagasi. See on juba palju tuhandeid aastaid enne, kui inimesed põldu harima hakkasid. Seega olid neid nõusid kasutanud inimesed veel kütid ja korilased, mis seniste arusaamadega kipub veidi vastuolus olema. Seni on savinõusid ja põllumajandust ikka omavahel seotuna nähtud.

Vanade potikildude peal on märgata tahmajälgi, nii et tõenäoliselt on neid kasutatud toidu keetmiseks.

Bar-Yosef arvab ajakirjas Science, et toidukeetmise kasutuselevõtt just jääaja maksimumi ajal ei ole juhus. Kõva külm tõi kindlasti kaasa toidupuudust. Ja keedetud toidust omastab inimene rohkem energiat kui toorest, nii et keetmine aitas inimestel ellu jääda.

On arvatud, et ka põllumajandusega tegelema hakkamist ajendas kliima külmenemisega kaasnenud toidunappus. See elustiilimuutus leidis aset veidi hiljem, mõniteist tuhat aastat tagasi.