Teadlased on eraldanud konkreetse taimehormooni — etüleeni —, mis on süüdi palsamnulu okasteta jäämises. Avastus tehti nuluoksade paigutamisega kasvukambris asuvaisse veemahutitesse. Kümne päeva möödudes hakkasid oksad tootma etüleeni. Kolm päeva pärast seda hakkasid okkad maha langema. 40 päeva möödudes olid oksad täiesti paljad, vahendab ScienceDaily.

Veendumaks, et okaste väljalangemine johtub tõesti etüleenist, võtsid teadlased appi kaks vastava hormooni töösse sekkuvat keemilist ühendit: 1-MCP ja AVG. Pärast okste töötlemist ühe või teise ühendiga pikenes okaste peetusperiood vastavalt 73 ja 87 protsenti.

„40 päeva möödudes olid töödeldud oksad endiselt rohelised, vetruvad ja värske välimusega, töötlemata okstelt olid aga kadunud praktiliselt kõik okkad,” selgitab uurimuse kaasautor ja Lavali ülikooli põllumajanduse ja toiduaineteaduste osakonna professor Steeve Pépin.

Avastusel võivad olla olulised järelmid nii jõulukuuskede müüjate kui ka tarbijate jaoks. „Kuna 1-MCP on gaas, saaks sellega põhimõtteliselt täita veokid, milles puid transporditakse,” arvab Pépin. Eriti palju tulu peaks sellest tõusma kuuskede eksportijaile.

Kasu toob avastus ka tarbijaile, kuna AVG-d saab segada kuusejala-mahutisse valatava vee hulka, mis pikendaks pühadepuude eluiga siseruumides. „Tõeliselt julgustav on tõik, et suutsime okaste püsimisperioodi pikendada kaks korda,” märgib Steeve Pépin. „Seda, kas meie tulemusi saab laiendada tervele puule, tuleb siiski veel uurida.”

Uurimus ilmus ajakirja Trees viimatises numbris.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!