Asjad ei olnud sugugi hästi, meenutab Tartu ülikooli meditsiiniline biotehnoloogia erakorraline professor Marika Mikelsaar, kirjutab
.

Ettevõetud töö eesmärk oli uurida infektsioonikaitsega juustu tegemise võimalusi ühe kasutades selleks üht kindlat mikroobitüve. Muuhulgas ka piimatoodetega leviv listerioosinakkus võib ohustada nii rasedaid kui ka nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesi. Uudne juust pidi olema selle eest kaitstud.

Kuni katseklaasini oli kõik toiminud ideaalselt – infektsiooni tõrjuma valitud mikroob sai oma ülesandega suurepäraselt hakkama. Kuid hiirtega tehtud loomkatsetes tuli sein ette, midagi ei juhtunud.

„Olime masendunud, sest sobivat mikroobi oli otsitud kaks aastat,“ ütles Mikelsaar. Kuid siis tuli appi ootamatu juhus. Juba olid uudset mikroobi sisaldava juustu katsed alustatud ka väikesel katsealuste rühmal. Tosin inimest oli väga põhjaliku meditsiinilise järelevalve ajal, kui nad uudset juustu katsealustena igapäevaselt sõid.

Nende katsealuste tervisenäitajaid vaatas tähelepaneliku pilguga doktorant Pirje Hütt ning tal tekkis küsimus, kuidas on võimalik, et kõigil uudset juustu söönutel oli vererõhk, nii süstoolne kui diastoolne, langenud. Kas tõesti suudab mikroob suudab vererõhunäitajaid mõjutada?

Professor Mihkel Zilmeriga koos algasid põhjalikud uuringud ning selgus, et mikroob toodab lämmastikmonooksiidi, mis pidurdab seda, et veresooned ei oleks liigselt pinges, see aga on kõrgenenud vererõhu üks põhjuseid.

Mullu suvel esitas Tervisliku piima biotehnoloogiate arenduskeskus (TAK), konsortsium, kuhu lisaks Tartu ülikoolile ja Eesti Maaülikoolile kuuluvad piimandusühistu E-Piim, Eesti tõuloomakasvatajate ühistu ja osaühing Starter ST Eesti patendiametisse taotluse kaitsta patendiga Lactobacillus plantarum TENSIA (DSM 21380).

Mikelsaare sõnul on mikroob TENSIA nagu ka juba aastaid Eesti tarbijale tuntud kasulik bakter ME-3 pärit 1990. aastate keskel Eesti ja Rootsi laste allergiauuringute käigus kogutud väikelaste soolestiku mikrofloorast. Toona kogutust on Tartu Ülikooli mikrobioloogiainstituudil mikroobide kollektsioon ning TAK on sealt mitmeid mikroobitüvesid litsentseerinud, et neist arendada tervislikke piimatooteid.

Möödunud aastal tehtud TENSIAt sisaldava juustu kliinilistes katsetes sõi 50 inimest kolme nädala jooksul iga päev 50 grammi uudset juustu, katsealuste hulgas oli nii noori inimesi kui ka päris eakaid.

„Vereõhk langes katserühmas umbes 5 mmHg kohta. Aga see vähendab ajurabanduse riski juba 40 protsenti,“ ütles Mikelsaar. Ta rõhutab, et kõrgvererõhutõve haigetel pole uudset juustu katsetatud, katseisikute vererõhunäitajad olid enne katse algust normaalsed. „See juust on toit, mitte ravim, seda võib igaüks süüa,“ lisas ta. „Juust reguleerib vererõhku ja vähendab kõrgest vererõhust tingitud haiguste riski.“

TAKi juhataja Ene Tammsaare sõnul on tööd jätkumas. Juba on avastatud järgmine eripäraste omadustega probiootiline bakter, millele on esitatud patenditaotlus. Professor Mihkel Zilmeri juhtimisel on valmimas mitu selle bakteriga rikastatud piimatoodet, mille omaduste tõestamiseks on käimas kliinilised katsetused.

TENSIAt sisaldava juustu tõi äsja südamejuust Harmony nime all turule piimandusühistu E-Piim.