Enamasti õigustatakse vastavat suhtumist viitega umbkaudu 50 miljardile peamiselt plastmassist valmistatud pudelile, mille me igal aastal minema viskame.

Pudeliveetootjate rahvusvaheline ühendus IBWA on nüüd esmakordselt tellinud uurimuse, selgitamaks välja, kui palju vett pudelivee tootmise peale kulub.

Tulemused näitavad, et Põhja-Ameerikas nõuab liitri vee tootmine 1,39 liitrit vett.

Seda on vähem kui maailmas keskmiselt kulub liitri limonaadi tootmisele, mis nõuab 2,02 liitrit vett. Liiter õlut nõuab juba nelja liitri vee kulutamist, liiter veini eeldab 4,74 liitrit vett.

Kange alkohol on kõige "janusem" joogipoolis — iga napsiliitri ajamine nõuab keskeltläbi 34,55 liitrit vett.

Vee-aktivistide osutusel viitab uurimus kogu tööstust kimbutavale probleemile. Tegelik nn "vee-jalajälg" hõlmab kogu magevett, mida tootmises kasutatakse, s.h vett, mis kulub pakenditele, väidab magevee kulutamist uuriva ühenduse Water Footprint Network esindaja Ertug Ercin.

"Pakendamisest sünnib arvestatava suurusega jalajälg," kinnitab ta, lisades, et ühe pooleliitrise veepudeli tootmiseks võib kuluda kuni kolm liitrit vett.

Plastmassi tootmiseks vajaliku nafta puurimise käigus kasutatakse ära palju põhjavett. Ka paberi tootmiseks kulub vett, lisab mees.

Samas möönab Ercin, et pudelivee pakendamisele kulub märksa vähem vett kui limonaadide tootmisele, kuna neisse lisatakse suhkrut ja värvaineid, mille tootmine samuti vett kulutab.

IBWA pressiesindaja Chris Hogan leiab, et üks põhjuseid, miks antud uurimus neile probleemidele ei keskendu, on, et piiri tõmbamine kujuneb keeruliseks.

Hogan osutab, et paljud ettevõtted ei usu, et saavad veelgi säästlikumaks muutuda, kuid üritavad siiski. "Vesi," kinnitab Hogan, "on tööstuse edukuse aluseks ning tootjate huvides on olla võimalikult säästlik."