Planeet nimega 55 Cancri e avastati aasta tagasi. Tegemist on “üli-Maaga“ — maailmaga, mille mass on Maa omast mitu korda suurem —, mis tiirleb ümber üsna meie Päikesele sarnase tähe, vahendab NewScientist.

Massachusettsi osariigis Cambridge’is tegutseva Harvard-Smithsoniani astrofüüsikakeskuse teadurite Rebekah Dawsoni ja Daniel Fabrycky väitel tähendavad lüngad vaatlusandmetes, et planeedi orbitaalperiood, mida alul arvati umbes kolme päeva pikkuseks, on valesti arvutatud.

Nende analüüs näitas, et planeedi tegeliku aasta pikkus on 17 tundi ja 41 minutit. Üks tähe SWEEPS-10 ümber tiirlev planeet võib olla veelgi lühema aastaga, kuid selle olemasolu pole veel kinnitatud.

“Arvame, et 55 Cancri e ei hoia kõige lühema orbitaalperioodiga planeedi staatust eriti kaua,” ütleb Dawson.

Kui mõni planeet saaks ilma süttimata tiirelda ümber meie Päikese kaugusel, mis on võrdne Päikese raadiusega, oleks aasta pikkuseks sellel kolm tundi.

Tihedamate objektide, näiteks valgete kääbuste, pulsarite ja mustade aukude ümber tiirlevatel planeetidel võivad olla veelgi lühemad aastad, kuna nad pääsevad massikeskmele lähemale. Seni pole ühegi valge kääbuse ega musta augu ümbert aga leitud planeete, mille olemasolu oleks kinnitatud.