Toome kõikide ideoloogilistel põhjustel taimetoitluse kasuks otsustanud kodanike meelehärmiks ära loetelu nüüdisajal väga levinud substantsidest, mis on valmistatud lihatööstuse kõrvalsaaduste baasil või kaasosalusel — või isegi sisaldavad neid saaduseid.

Rehvid

Steariinhape on rasvhape, mille tööstuslike rakenduste hulk on tõeliselt muljetavaldav.

Seda keemilist ühendit kasutatakse pindaktiivse ainena ja pehmendajana; seda leidub seepides, puhastusainetes, libestites, küünaldes ja toiduainetes ning isegi ilutulestikurakettides.

Rehvitootjad lisavad steariinhapet rehvide valmistamisel kasutatava kummi kõvastamiseks, et rehv suudaks pideva hõõrdumise ja surve all säilitada sellele vormiga antud kuju, kuid püsiks samas piisavalt elastsena, et teekattega normaalselt nakkuda.

Muide, sõna "steariin" on tuletatud kreekakeelsest sõnas στέαρ ("stear"), mis tähendab hangutatud looma- või lambarasva.

Kipsplaadid ja värv

Kui te ei ela just tellismajas või mudaonnis, on teie elamu seestpoolt suure tõenäosusega vooderdatud kipsplaadiga — kipsipõhiste krohvitahvlitega, millega kaetakse siseruumide seinu ja lagesid.

Lisaks sellele on teie seinad ilmselt ka värvitud. Mida te seejuures ei pruukinud teada, on tõsiasi, et nii kipsplaat kui ka värv sisaldavad lihatööstuse kõrvalsaaduseid!

Kipsplaatide valmistamiseks lisatakse vedelale kipsile emulgaatorite või paksendajatena lisandeid nagu tärklis ja paberimass ning ka rasvhappeid, näiteks steariinhapet ja oleiinhapet (mida samuti toodetakse loomarasvast).

Paljude tootjate värvid — isegi lateksipõhised maalritooted — sisaldavad sideainet nimega kaseiin. See on valk, mida saadakse lehmapiimast.

Te pole kaseiinist midagi kuulnud? Võib-olla on see sõna teile tõesti võõras, kuid väga tõenäoliselt olete sellega siiski kokku puutunud. Koaguleerunud kaseiin pole sisuliselt midagi muud kui juust.

Suhkur

Rafineeritud suhkur ei ole algselt valge. Suured suhkrutootjad kasutavad soovitud valge värvuse saavutamiseks, s.t suhkruroost eraldatud tumedama toorsuhkru pleegitamiseks filtreid, milles aktiivseks aineks on kondisüsi — põhimõtteliselt loomade, peamiselt veiste luude põletamisel tekkinud tuhk.

Hea küll, eks kasutan siis pruuni suhkrut, mõtlete nüüd? Karm tõsiasi on, et suurem osa nn pruunist suhkrust pole muud kui siirupiga tõmmuks värvitud rafineeritud suhkur.

Asfalt

Sõiduteede pindamiseks kasutatav kattematerjal asfalt sisaldab nii glütseriini, mis takistab ainel mahutite külge kleepumast, kui ka muid lihatööstuse kõrvalsaaduste põhiseid lisandeid. Viimased hõlbustavad kokkusegamist ja pindamistöid ning takistavad vagude ja pragude teket.

Lugege meenutuseks ka Forte varasemat artiklit, kuidas lehmaverest saab väärt telliseid toota.