Pöörane hüpotees kasvas välja kosmilise mikrolaine-taustkiirguse (CMB), Suure Paugu järelmõju mustrite uurimisest, vahendab The Daily Mail.

Teadlaste kinnitusel võivad neli ringikujulist jälge CMB-s tähistada „kosmilisi arme” ehk piirkondi, kus meie universum on vähemalt neljal juhul teiste universumitega kokku põrganud.

Tulemused toetuvad väga keerulisele teooriale universumi välisest inflatsioonist, mille kohaselt on meie universum vaid üks „mull” suuremas kosmoses, ning sellega samaaegselt eksisteerib muid universumeid, milles kehtivad teistsugused füüsikaseadused. Seda nimetatakse ka multiversumiteooriaks.

Mõned teadlased usuvad, et kokku põrgates jätavad universumimullid teineteise taustkiirgusesse iseloomulikke jälgi.

University College Londoni füüsika- ja astronoomiateaduskonna teadlase Stephen Feeney juhitud uurimuse tulemused pole vabad vastuoludest; mitmed kosmoloogid on juba osutanud, et CMB-s ilmnevate mustrite põhjal on lihtne teha ennatlikke järeldusi.

Uurimuse koostanud teadlaste töörühm möönab, et sellisest suurest andmekogumist nagu CMB on tõesti suhteliselt lihtne leida kõikvõimalikke statistiliselt ebatõenäoliseid omadusi, ent lisab: „Kui tulevikus hangitavad andmed mullide põrkumist kinnitavad, hakkame paremini mõistma mitte ainult meie universumit, vaid ka seda hõlmavat multiversumit.”

Seekordset tööd ennetas kuu ajaga sarnane taustkiirguse-teemaline uurimus, mille autorite leitud tõendite kohaselt võis universum olla olemas juba enne Suurt Pauku.

Enamik teadlaseid usub, et universum sündis umbes 13,7 miljardi aasta eest Suures Paugus. Tähed ja galaktikad hakkasid kujunema 300 miljonit aastat hiljem. Meie Päike vormus umbes viie miljardi aasta eest, elu ilmus Maale umbes 3,7 miljardit aastat tagasi.

CMB, mis ulatub tagasi aega 300 000 aastat pärast Suurt Pauku, on nüüdseks jahtunud -270 kraadini Celsiuse temperatuuriastmikul.

Tunnustatud teadlaste, Oxfordi ülikooli professori Roger Penrose’i ning Armeenia Jerevani riikliku ülikooli professori Vahe Gurzadyani töö, mis avaldati veebilehel arXiv.org, andis mõista, et universum võib olla seniarvatust palju vanem. Loe SIIT!

NASA Wilkinsoni mikrolaine-anisotoopiasondiga WMAP kogutud andmete põhjal väidavad Penrose ja Gurzadyan, et CMB-s esineb jälgi kiirgusest, mis on vanem kui Suur Pauk.

Nad kinnitavad, et on leidnud 12 komplekti kontsentrilisi rõngaid, millest mõnes on viis rõngast, mis tähendab, et sama objektiga on minevikus aset leidnud viis mastaapset sündmust.

Rõngad esinevad selliste galaktikaparvede ümbruses, mille taustkiirguse varieeruvus paistab olevat kahtlaselt madal.

Uurimus näib heitvat kõrvale kosmose päritolu selgitava, laialt tunnustatud nn inflatsiooniteooria, mille kohaselt sai universum alguse Suures Paugus ning jätkab paisumist kindla hetkeni tulevikus, mil sellele saabub lõpp.

Uurimuse autorid usuvad, et rõngad on jäljed eriti ägedatest gravitatsioonilistest kiirguslainetest, mille on tekitanud ülimassiivsete mustade aukude kokkupõrked viimasele Suurele Paugule eelnenud ajastul.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!