Maa kokkupõrked asteroididega on jäänud teadlastele endiselt suuresti saladuseks. Nad ei suuda üksmeelele jõuda isegi selles, kas Mehhiko Yucatani poolsaart 65 miljonit aastat tagasi tabanud kosmosemürakas tappis dinosaurused või mitte.

Ka ei oska astronoomid öelda, millal järgmine katastroof aset võiks leida. nad teavad vaid seda, et varem või hiljem see juhtub, kirjutab YahooNews.

Nüüd võib igaüks, kellel on huvi planeedi saatuse vastu, aidata eemaldada saladuseloori järgmise kokkupõrke mõjude kohta. Nimelt võivad Arizona ülikooli võrgulehekülje külastajad sisestada hüpoteetilise kosmosemüraka suuruse, enese asukoha asteroidi kokkupõrkekohast ning muud parameetrit, et kutsuda esile online-katastroofi, millega kaasneb paukude, tulekerade, allalangeva taeva ning pööraste tuulte virvarr.

Online-katastroofi korraldades pidage silmas, et tõsise kokkupõrke tõenäosus lähiaastatel on äärmiselt väike. Tsivilisatsioonile lõpu tegev kokkupõrge ei toimu tõenäoliselt meie eluajal ning ei ole kuigi tõenäoline ka järgmisel aastatuhandel.

Samas on Maa virtuaalne pommitamine kahtlemata lõbus ja ka teaduse seisukohalt tähendusrikkam kui keskmine videomäng.

Üks eksperimentaator kukutas San Francisco peale 15-kilomeetrise (sama suure kui see, mis väidetavalt tappis dinosaurused) läbimõõduga asteroidi. Tulemuseks on 181 kilomeetri laiune kraater. Kogu metropol kaob välgukiirusel. See, mis kokkupõrkes püsti jääb, kaob maavärinas, mille tugevus on 10,2 palli ehk suurem kui ükski ajaloos registreeritud maavärin. Sellega kaasnev tuletorm kõrvetab ära kogu osariigi ja osa naaberosariike.

San Francisco lahe piirkonda tabanud katastroof osutub õnnistuseks võrreldes sellega, millega Los Angelese elanikel kokku tuleb puutuda. Umbes kümme sekundit pärast kokkupõrget haarab tulekerast lähtuv kiirgus Lõuna-California, süüdates riided ja isegi vineeri. Kahe minuti pärast hakkab maa Hollywoodis värisema ning nõrgemad telliskivihooned ning puitkarkassmajad kukuvad kokku, puud langevad.

Ja siis läheb asi õige hulluks. Kuus minutit pärast kokkupõrget on suur osa San Francisco all olnud pinnasest tõusnud atmosfääri ning hakkab langema Inglite Linnale, mattes selle 5,5-meetrise kihi alla. Poole tunni pärast pühib üle linna tuul kiirusega 30 meetrit sekundis, mis raputab seda, mis Los Angelesest järele jääb.

Võrgulehekülje eesmärk ei ole kedagi hirmutada, vaid aidata teadlastel teemat uurida ning ajakirjanikel asteroidiohtu kajastada.

Mis San Francsisco katastroofi puutub, siis Denver kattub umbes 30 sentimeetrise purdmaterjalide kihiga ja linnas puhub tugev tuul.