Teadlased leidsid, et inimestel, kes tarvitavad ohtralt kofeiini, pärinegu see kohvist, teest, šokolaadist, kofeiinitablettidest või energiajookidest, on kolm korda suurem kalduvus kuulda hääli ja näha olematuid asju kui neil, kes on pruukinud kofeiini võrdelises koguses poole tassi oakohviga (ühe tassi lahustuva kohviga), vahendab
.

Ehkki enamik inimesi, kes palju kohvi joovad, ei näe teadupärast tõsiseid hallutsinatsioone, peetakse seda tüüpi ilminguid, kui need igapäevast toimimist segama hakkavad, psühhootilisteks.

Teadlaste kasutatud andmete kohaselt sisaldavad seitse tassi lahustuvat kohvi kokku 315 milligrammi kofeiini. See teeb sama palju kui umbes kuus tassi kanget teed, üheksa purki koolajooki, neli purki Red Bulli või poolteist tassi kohvikukohvi.

Kofeiin on kesknärvisüsteemi erguti, mis peletab ajutiselt unisust ja taastab erksust. 90% Põhja-Ameerika elanikkonnast tarvitab kofeiini mingil kujul iga päev; uurijate sõnul on see maailmas kõige laiemalt kasutatav narkootikum

Kofeiin imendub maos ja peensooles täielikult kolmveerand tundi pärast tarvitamist.

Varasemad teadusuuringud on näidanud, et tagasihoidlikes kogustes võib kofeiin suurendada vaimset ja kehalist töövõimekust, kuid liialdamine põhjustab joovet, millega kaasnevad närvilisus, kergestiärrituvus, ärevus, lihasetõmblused, unetus, peavalud ja südamepuperdamine.

Durhami ülikooli uurijad ütlevad, et värske avastus aitab edaspidi paremini mõista, kuidas mõjutavad toitained hallutsinatsioonide nägemist ja muid psühhootilise käitumise ilminguid nagu luulud ja skisofreenia. Muudatused toitumis- ja joomisharjumustes, kaasa arvatud kofeiini manustamises, võivad aidata inimestel hallutsinatsioonidega toime tulle või neid vältida, väidavad teadlased. Üksikasjalised tulemused avaldati ajakirja Personality and Individual Differences viimases numbris.

Kofeiin soodustab stressi

Ühendkuningriigi majandus- ja ühiskonnauuringute nõukogu ning meditsiiniuuringute nõukogu rahastatud uuringus koguti 200-lt mittesuitsetavalt briti tudengilt andmeid selle kohta, kui palju kofeiinisisaldusega tooteid nad reeglina manustavad.

Samuti hinnati nende stressitasemeid ja kalduvust hallutsinatoorsetele episoodidele. Mõned osalejad kirjeldasid selliseid kogemusi nagu olematute asjade nägemine, häälte kuulmine ja surnute lähedalolu tajumine.

Üks võimalik selgitus on, et kofeiin võimendab stressi füsioloogilisi mõjusid. Pingelises olukorras vallandab organism stressihormooni kortisooli. Pärast kofeiini manustamist vallandub nimetatud hormooni stressiolukorras rohkem.

Just see lisadoos kortisooli võib osutuda võtmeks, mis ühendab kofeiini manustamist ja suurenenud kalduvust näha hallutsinatsioone, usub uuringu juht Simon Jones Durhami psühholoogiateaduskonnast

Seos meelepetetega

Jones eeldas, et psühhootilised kogemused, kaasa arvatud hallutsinatsioonid, “eksisteerivad kontiinuumis, mis küündib elanikkonna terve osani,” mistõttu uuritigi kofeiini ja hallutsinatsioonide seost just terviseprobleemideta elanikkonna, mitte vaimuhaigetele või psühhoosivastaseid ravimeid tarvitavate patsientide hulgas. Varasemad uurimused on esile tõstnud mitmeid tegureid, nagu lapsepõlvetraumad, mis võivad viia kliiniliselt arvestatavate hallutsinatsioonideni, nendib Jones.

Paljudel sellistel teguritel arvatakse mõju tõttu organismi stressireaktsioonile olevat osaline seos hallutsinatsioonidega. Arvestades seost toidu ja meeleolu, eriti aga kofeiini ja organismi stressireaktsiooni vahel, tundub mõistlik uurida, mida võiks lisada toitumuslik perspektiiv.

“Hallutsinatsioonid pole tingimata märk vaimuhaigusest,” kinnitas Jones. “Enamikul inimestest on põgusaid kogemusi niinimetatud häälte kuulmisega; umbes kolm protsenti rahvastikust kuuleb selliseid hääli regulaarselt. Paljud neist inimestest saavad hästi hakkama ja elavad normaalset elu.” Kes hakkama ei saa, peaks kindlasti arsti poole pöörduma.

Kofeiin kui vaimuravim?

Pole välistatud, et seos kofeiinitarbimise ja hallutsinatsioonide vahel tulenes asjaolust, et inimesed, kellel on kalduvus hallutsinatsioonidele, kasutavad kofeiini selliste kogemuste leevendamiseks, arvas Jonesi uurimuse juures kaasa löönud Durhami psühholoog Charles Ferbyhough. “Selgitamaks, kas kofeiinipruukimisel ja toitumisel üldiselt on mingisugune mõju sellistele hallutsinatsioonidele, mis probleeme tekitavad, on vaja veel tööd teha,” ütleb ta.