Nagu on ilmnenud, teadis Johnson & Johnson juba varem, et kaks viiendikku nendest proteesidest, tähisega A.S.R. (Articular Surface Replacement) ei pea isegi viit aastat vastu.

Juba niigi olid tuhanded patsiendid proteesi vea tõttu vajanud uut puusaoperatsiooni, nüüd on aga karta isegi enam kui kümne tuhande inimese võimalikku hagi tootja vastu. Tegemist olevat viimaste aastakümnete suurima altminekuga meditsiiniseadmetes. Tootjaks oli täpsemini Johnson & Johnsoni alltöövõtja DePuy Orthopaedics, Inc.

Täna algab Los Angeleses ka kohtuasi, mille käigus peaks selguma kas ja kui palju firma oma toote defektsusest ette teadis. Johnson & Johnson on juba lubanud maksta kolm miljardit dollarit, peamiselt hüvituseks patsientidele, kes vajanud uut (ja üsna kulukat) operatsiooni.

A.S.R. oli vahepeal üsna populaarne protees, aga paljud arstid loobusid nende paigaldamisest juba varem, sest proteesi metallist osad võisid omavahelise hõõrdumisega tekitada metallipuru patsiendi kudedesse. Ja Briti proteesiregister on juba ammu loendanud selle proteesiga ilmnenud probleeme.

Kohtuhagiga on ühinenud juba 7000 inimest Ohios ja 2000 inimest Californias. Los Angeleses alustati istungitega seetõttu, et üks sealsetest hagejatest on saanud võibolla just proteesi tulemusel vähktõve. 93 000-st selle proteesi saanud patsiendist kolmandik elab USA-s.

Puusaproteesi reklaam, enne kui vead ilmnesid:

Advokaatide hinnang asjale: