Malaaria

Alles üleeelmisel nädalal tutvustasid teadlased uuringutulemusi, mille põhjal võib öelda, et koerad on võimelised inimese sokke nuusutades tuvastama, kas inimesel on malaaria. Pärast paari kuu pikkust treeningperioodi olid labradori ja labradori-retriiveri tõugu koerad võimelised tuvastama, kas uurimise all olnud lastel on malaaria või mitte, seda isegi juhtudel, kui väliseid sümptomeid ei esinenud.

Eesnäärmevähk

2015. aastal õpetasid Itaalia teadlased välja kaks saksa lambakoera, kes suutsid uriiniproovidest tuvastada eesnäärmevähiga seonduvaid kemikaale. Koerad suutsid proove eristada 90% täpsusega, mis on väga hea tulemus. Nüüd tegelevad Ameerika Ühendriikides asuva Milton Keynesi haigla uurijad sellega, et testida koerte võimekust tavapärastes kliinilistes tingimustes.

Diabeet

Diabeetikud kasutavad juba praegu veresuhkru taseme määramiseks koerasid. The Guardian vahendab, et Hypo Houndsi nime kandev mittetulundusühing tegeleb lausa spetsiaalselt selliste koerte treenimisega, kes on võimelised omaniku veresuhkru taseme muutusi tajuma nende hingeõhus või higilõhnas. Sellised koerad suudavad veresuhkruprobleeme tuvastada isegi varem kui verest suhkrutaseme mõõtmiseks kasutatav glükomeeter.

Parkinsoni tõbi

Manchesteri Ülikooli teadlased üritavad koeri õpetada tuvastama Parkinsoni tõbe aastaid enne seda, kui haiguse sümptomid väljenduma hakkavad. Teadustöö on inspireeritud inimesest "super-nuuskurist", kes suutis lõhna abil tuvastada oma abikaasa Parkinsoni tõve kuus aastat enne seda, kui selle esimesed sümptomid esile kerkisid.

Rinnavähk

Ühendkuningriigis testitakse ka koeri kui rinnavähi tuvastajaid. Kui tuleb välja, et koerad suudavad reaalselt ka rinnavähki inimese hingeõhust tuvastada, tekitaks see haiguse avastamismetoodikas tõelise revolutsiooni. Hetkel tehakse üle 50-aastastele naistele rinnavähikontrolli vaid kord kolme aasta tagant, vastasel juhul oleks neile avalduva kiirguse hulk ohtlik. Koerte kasutamine võimaldaks selliseid kontrolle tihedamalt läbi viia.