Kontsern VELUX uuris 19 rahvusvahelisel tasemel asjatundjalt, mis on nende arvates maja renoveerimise või ehitamise juures kõige tähtsam.

Arutelu toimus viie töötoa käigus, kus osales 19 silmapaistvat eksperti arhitektuuri, tsiviilehituse ja meditsiini vallast.

Aknad

Õigesti paigutatud aknad tagavad kõige rohkem värsket õhku. Keegi ei saa elada ilma värske õhuta – sama kehtib teie maja kohta.

Enamasti ei taju me siseõhus saasteaineid, siiski mõjutavad need tervist ja heaolu. Seepärast peaks maja pakkuma kaitset varjatud saasteainete vastu, mis tekivad näiteks süüa tehes või erituvad ehitusmaterjalidest ja mööblist.

Kui paigutate oma aknad õigesti, saate nautida loomuliku ventilatsiooni eeliseid ja see parandab kiiresti siseõhu kvaliteeti teie kodus.

Õige kogus päevavalgust õigel ajal

Loomuliku hommikuvalgusega ärkamine, piisavalt palju päevavalgust terve päeva jooksul ja pimedus õhtul on meie tervise ja mugavuse seisukohalt ülioluline.

Valgus ja pimedus mängivad meie sisemise kella ja ööpäevase rütmi tasakaalus hoidmisel kõige tähtsamat rolli. Seega võime saada palju kasu sellest, kui investeerime asjakohastesse valguse ja pimeduse tagamise vahenditesse, nagu aknad ja kardinad.

Lase loodus tuppa

Loodusega lähedases kontaktis elamine parandab meeleolu, tagab parema tervise ja vähendab stressi – seetõttu on vaja loodus tuppa lasta.

Maja ehitades tasub kaaluda vähemalt ühe välis- või osaliselt õues paikneva ruumi loomist, nagu aed, terrass või rõdu.

Teine variant on tagada kodust piisavalt avar vaade taevale ja maale; ka see toob looduse tuppa.

Kõrvalda stressitekitav müra

Peale selle, et müra on ärritav, võivad soovimatud helid nagu vali liiklus tekitada stressi ja avaldada meie heaolule negatiivset mõju.

Lärmakate naabrite tekitatavaid väliseid helisid ja kütte/jahutus- või ventilatsioonisüsteemide sisemisi helisid tuleks seega võimalikult palju vähendada. Öösel peaks müratase olema veelgi madalam.

Reguleerige sisetemperatuuri

Siseruumi mugavuse tagab suuresti meeldiv sisetemperatuur. Veedame 90% ajast toas ja seetõttu on oluline, et soojus järgiks päeval kerkiva ja õhtul langeva välise temperatuuriga sama rütmi.

Et meie kehad on loodud välisõhu rütmi järgima, saavutame niiviisi meie jaoks kõige mugavama toatemperatuuri.