Tänaseks on The Daily Mailis esitatud väiteid analüüsinud mitmed kliimateaduse eksperdid. Vahendame neist ühe, meteoroloog Paul Huttneri hinnangut, mis ilmus Minnesota osariigiraadio uudisveebis.

Alustuseks viitab Huttner Met Office'i vastulausele: "Nagu oleme varemgi rõhutanud, võib lühikeste perioodide algus- ja lõpppunktide valimine olla väga eksitav. Kliimasüsteemi suure sisemise varieeruvuse tõttu on kliima muutumine tuvastatav vaid mitmeid aastakümneid hõlmavate ajaskaalade põhjal," tsiteerib Huttner Met Office'i ajaveebi.

"Kui võtta [möödunud nädalal avaldatud maapinnalähedaste atmosfääritemperatuuriandmete] andmekogumist HadCRUT4 aluseks pikem periood, näeb tendents välja hoopis teistsugune.

Näiteks perioodil 1979–2011 on soojenemise määr 0,16 kraadi kümnendis. Üksteisele järgnevaid kümnendeid analüüsides on ilmne, et iga kümnend on olnud eelmisest soojem — 1990ndad aastad olid soojemad kui 1980ndad, uue sajandi esimene kümnend aga soojem kui kumbki eelnev. Kaheksa kümnest kõige soojemast aastast jäävad viimasesse kümnendisse."

Paul Huttner jätkab omapoolse selgitusega, miks The Daily Maili artikkel on tahtlikult eksitav ja märgist mööda sihitud.

"1850. aastaga algavat globaalset pinnatemperatuuride graafikut vaadeldes võib näha mitmeid aastatepikkuseid perioode, mille vältel soojenemine on peatunud või toimunud on isegi jahenemine," kirjutab ta. "Üleüldine soojenemistendents on aga vaieldamatult ilmne."

Huttneri osutusel pole planeedi soojenemine kunagi toimunud ühtlaselt ja lineaarselt ning teadlased pole seda ka eeldanud, mistõttu vastupidise mõistaandmisega eksitatakse lugejaid ettekavatsetult.

Meteoroloogi hinnangul on The Daily Maili artikli jaoks põhjendamatult "nopitud" 1997. aasta soojenemise kõrgpunkt ning 2012. aasta suhteline madalseis, et oleks võimalik joonistada meelevaldselt sirge temperatuurigraafik.

Kõmulehes avaldatud graafikul teisi suvalisi perioode valides oleks võimalik sama ekslikult väita, et "kõige õigem" tendents on tugev soojenemine aastatel 2000–2012 või suhteline jahenemine perioodil 1997–2007.

Huttner peab ühe 16 aasta pikkuse perioodi esiletõstmist ning selle põhjal pikaajaliste kliimatendentside prognoosimist väga ohtlikuks, eksitavaks ja teaduslikus mõttes ebaausaks.

"Isegi kui nõustuda (rangelt ebateadusliku) oletusega, et viimase 16 aasta jooksul täheldatud globaalsete temperatuuride graafiku nivelleerumine jääb püsima veel aastakümneteks, on tõik, et esitatud temperatuurivalimisse mahuvad kümme läbi aegade kõige kuumemat teadaolevat aastat, murettekitav," kirjutab mees.

Tema hinnangul on praeguste temperatuuritasemete muutuste ulatus suisa drastiline, mida näitlikustab muu hulgas Põhja-Jäämere jääkatte 70-protsendiline taandumine pärast 1979. aastat.

Põuad on tänapäeval äärmuslikumad ja sagedasemad. Ainuüksi 2012. aastal on kuumalainega võitlemine USA riigile maksma läinud mitu miljardit dollarit. 2011. ja 2012. aastal küündis miljardeid dollareid neelanud ilmastiku-katastroofide määr enneolematult kõrgele.

"Väita, et temperatuuritõusu peatumine ja püsimajäämine praeguseks saavutatud tasemele kahandab kuidagi soojemast, veeauru-küllasemast kliimast johtuvaid ohte, on absurdne, lünklik ja ajakirjanduslikult vastutustundetu," leiab Huttner.

"Viimane kuu, mis globaalses mõõtkavas jäi jahedamaks 20. sajandi keskmisest, oli 1985. aasta veebruar," kirjutab ta. "Küsige endalt: kuidas olukorda kliimasüsteemis, kus peaks esinema enam-vähem ühepalju keskmisest soojemaid ja keskmisest jahedamaid kuid, on võimalik pidada "normaalseks", kui 27 aasta jooksul pole esinenud isegi ühtainsat keskmisest temperatuurist jahedamat kuud?"

Huttneri arvates on kurb ja isegi ohtlik elada ajal, mil uudisallikate faktiväiteid ei saa usaldada, kuna neid mõjutavad poliitilised eelarvamused.

"The Daily Mailis ilmunud artikkel pole osa eelretsenseeritud teadusest, vaid ühe mehe üritus puhuda suitsu üles seal, kus tuld pole ollagi," kirjutab meteoroloog.

"Kui 97 protsenti akrediteeritud kliimateadlastest nõustub hüpoteesidega, et kliima muutub ja inimtegevus seda mõjutab, tuleb ajakirjanike suhtes, kes bulvarilehtedes ilmuvates artiklites „teaduslikke“ järeldusi esitavad, suhtuda suure ettevaatusega."

Paul Huttner tõotab, et kui tõelised kliimateadlased jõuavad konsensusele, mille kohaselt globaalse kliima soojenemine on peatunud, teavitab ta sellest oma veeru lugejaid esimeste hulgas.

Põhjalikumat, ohtra graafilise materjali ja asjakohaste allikaviidetega varustatud vastulauset The Daily Maili artiklile pakub teiste hulgas Ühendkuningriigi ajaleht The Guardian.