USA võimud andsid sellele kasutusloa juba 2000. aastal, turustab robotsüsteemi aga Californias tegutsev firma Intuitive Surgical.

Kuigi selle kaks miljonit dollarit maksva kirurgiaroboti ostmine käib enamikule haiglatest üle jõu, on ta üsna laialt kasutusel, mullu tehti sellega juba 200 000 operatsiooni. Hongkong oli esimesi kohti maailmas, kus juba 2005. aastal robotsüsteem käiku võeti, laialdaselt kasutatakse seda ka USA haiglates.Tänavuse aasta alguseks oli neid roboteid müüdud haiglatele juba 2000 tükki.

Ja nüüd jäi see robotsüsteem väga negatiivselt USA meedia silme ette. New York Times avastas, et robotkäed on põhjustanud lõikustel 174 ohtlikku vigastust ja juba 71 inimese surma.

Robotsüsteemi eesmärgiks oli vähendada inimliku vea võimalust operatsioonisaalis, parandada efektiivsust ja sooritada kompleksseid protseduure, aga võimalusele, et masin siiski pole veel nii kaugele arendatud, et ta kogemata inimest ei vigastaks, nähtavasti ei mõeldud.

NYT toob näiteks 30-ndates eluaastates Erin Izumi, kelle endometrioosi üritati neli aastat tagasi Tacoma haiglas ravida just Da Vinci robotiga tehtud lõikuse abil. Operatsioon kestis 11 tundi. Kümme päeva hiljem toodi ta juba haiglasse tagasi, ja arstid avastasid, et tema käärsooles ja pärasooles oli robotkäsi tekitanud tõsised rebendid. Haavade ravimiseks kulus viis nädalat.

Hongkongi arstid väidavad seevastu, et neil pole kaheksa aasta jooksul robotlõikustega mingeid probleeme olnud. Lõikusi teevad vaid kogenud arstid, kellel selja taga vähemalt 48 tundi koolitust selle konkreetse masinaga. Da Vinci robotiga opereeritakse näiteks eesnäärme-, põie-, neeru-, kaela-, pärasoole-, ja kõhukasvajaid.

Aga süüdistused, mis kostavad USA-s, on tõsised. Mõningaid USA haiglaid süüdistatakse isegi selles, et nad on reegleid eirates jätnud robotlõikustel tekkinud komplikatsioonidest võimudele teatamata.