Princetoni ja Harvardi ülikooli teadlased korraldasid katse, milles lasid osalejatel kümne minuti jooksul leida probleemidele võimalikult palju (isegi halbu) lahendusi, lugeda kiirustades arvutiekraanilt erinevaid mõtteteri ning vaadata kunagise komöödiasarja „I Love Lucy” episoodi edasikerimistempos. Võrdlusgrupil paluti samu asju teha aeglaselt ja lõdvestunult.

Ilmnes, et kiirmõtlemine ajas osalejaid elevile ja muutis nad loominguliseks ja energiliseks, vahendab Scientific American. Uurimisrühma juhtinud psühholoog Emily Pronin kinnitab, et tegevused, mis eeldavad kiiret mõttetööd, nagu kergema ristsõnamõistatuse lahendamine või ajurünnak, tõstavad tuju ja annavad energiat.

On selgusetu, miks mõttetegevuse kiirus meeleolu mõjutab, kuid Pronin ja tema koolleegid oletavad, et põhjuseks on meie oma ootused. Ühes oma varasemas uuringus leidsid nad, et inimesed peavad kiiret mõtlemist hea tuju tunnuseks. Selline uskumus võib meid aga instinktiivselt panna arvama, et kui mõtleme ruttu, siis järelikult olemegi õnnelikud.

Samuti oletavad psühholoogid, et mõtlemine võib mõjutada aju dopamiinisüsteemi, mille aktivatsiooni seostatakse positiivse meeleolu ja mõnutundega.