Cambridge’i ülikooli uurijate kinnitusel kahandaks tund kauem valgust õhtusel tippajal elektrikasutust. Nende sõnul võiks kellade oktoobris tagasi talveajale keeramata jätmine aidata vältida vähemalt poole miljoni tonni süsinikuemissioonide paiskamist atmosfääri, vahendab The Daily Mail.

Suurbritannia riikliku elektrivõrgu energiaoperatsioonide ülem Alan Smart rääkis energia ja kliimamuutuse erikomiteele, et tööpäevaõhtute võrdlus veidi enne ja veidi pärast kellakeeramist näitas madalamat tipp-elektritarvet perioodil, mil õhtud olid valgemad.

Briti elektrivõrgu hinnangul kahaneks aastane elektritarve kellade tagasikeeramisest loobumisel veidi, ent kodude gaasitarbimise määra see samas ei mõjutaks.

Cambridge’i ülikooli uurijad on näidanud, et täiendav õhtuvalgus võib energiavajadust kärpida, sest sügisel ja kevadel on elektrikulu Greenwichi aja (Briti talveaja) tingimustes suurem kui suveajal.

Elizabeth Garnsey sõnul näitab varasem, 1960. aastatel läbi viidud uuring, et valgemad õhtud kahandasid maanteedel hukkunute hulka saja võrra, ning et turismiettevõtjad olid äärmiselt huvitatud ühe täiendava valge pärastlõunatunni võimaldamisest turistidele.

Garnsey ei näe enda sõnul võimalust, et suveaja säilitamine kasvuhoonegaaside emissioone ei kahandaks: “Kärpides energianõudlust, kahandame emissioone ja saavutame püstitatud eesmärgid tõenäolisemalt.”

Samuti paraneks kaamosele ehk talvemasendusele altide inimeste vaevad, keda kellade tagasikeeramine seni kõige rängemalt muserdanud on.

Garnsey sõnul läheb suvel pealegi valgeks ammu enne seda, kui inimesed üles ärkavad ja toimetama asuvad, aga pimedaks õhtul vara, mil rahvas veel elektrit kasutab.

Ta tegi Briti parlamendile ettepaneku rakendada ellu kolm kuni viis aastat vältav katseperiood, mis algaks kellade sügisese tahakeeramata jätmisega perioodi alguses. Järgmisel kevadel järgneks sellele kella nihutamine ette, nii et Suurbritannias kehtiks talvisel ajal kellaaeg GMT+1 (Greenwichi ajale on lisatud üks tund) ja talvel GMT+2 (Greenwichi aeg pluss kaks tundi).

Energia ja kliimamuutuse komitee võttis Briti suveaja pikendamise potentsiaalsed plussid kaalumise alla pärast seda, kui üle poole (58 protsenti) 2016 täiskasvanut hõlmanud küsitlusele vastanuist väljendas vastumeelsust kellade tagasikeeramise suhtes.

Varakult algav pimedus masendab inimesi, tekitab suuremat muret võimalike avariide pärast ja sunnib neid pigem kodus püsima, selgus kindlustusfirma Santander General Insurance uuringust.

Turundusagentuuri GyroHSR läbi viidud uuring andis mõista, et järgmise kuue kuu vältel kaotavad Ühendkuningriigi ettevõtted tootlikkuse kahanemise arvelt, kui töötajad pimedate pärastlõunatega maadlevad, 18 miljardit naela, st 165 miljonit naelsterlingit päevas.